Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okos gyermeket akar? Egyen halat, de nem mindegy, milyet!

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Táplálkozás

Jobb eredményt értek el a beszédkészségre és vizuális képesség tesztelésére irányuló vizsgálatokon azok a 3 éves gyerekek, akiknek édesanyja a terhesség alatt alacsony higanytartalmú halat fogyasztott - olvasható egy friss amerikai tanulmányban.

A vizsgálatba 341 gyereket vontak be, és az értékelésnél kiderült, hogy a tesztek eredményei rosszabbak voltak azoknál az óvodásoknál, akiknél az anyuka vérében a terhesség alatt magasabb volt a higany szintje.

Szakemberek szerint bár a hal egészséges az agynak, de arra nagyon oda kell figyelni, hogy terhesség alatt alacsony higanytartalmú halat válasszunk.

Az olyan olajos halakban, mint a tonhal, a lazac és a szardínia, megtalálható az omega-3 zsírsav, mely fontos a magzati és a gyermeki agy fejlődéséhez. Gondot okoz viszont, hogy az olajos hal nagyobb valószínűséggel tartalmaz higanyt, ez pedig mérgező az agysejtekre, elsősorban a magzatoknál és a kisgyerekeknél.

Van azért megoldás. A szakemberek azt ajánlják, hogy a várandós nők kerüljék például a cápa, a kardhal és a király makréla fogyasztását, ezek ugyanis több higanyt tartalmaznak, hiszen ők maguk is higanytartalmú halakkal táplálkoznak, ez az anyag pedig nem bomlik le, hanem felhalmozódik a szervezetben.
Omega-3 zsírsavban gazdag, de higanyban szegény hal például a konzerves tonhal, és a kisebb olajos lazac.
A tőkehalhoz hasonló fehér húsú halak viszonylag kevést higanyt tartalmaznak, viszont nincs bennük túl sok omega-3 zsírsav.

Amerikai egészségügyi szakemberek egyébként azt tanácsolják, hogy a terhes nők hetente ne egyenek többet két adag halnál.

2008.04.10 15:43:16

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A jó házasság fiatalít

Az életet meghosszabbító tényezők között a negyedik helyen, a házasságon kívüli szerelemtől való tartózkodás, ötödiken pedig a boldog házasság áll - írja Hufeland 1796-ban. Sajnálatos tény, hogy a házasság kezdi elveszíteni valódi értékét, tartalmát.

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések