Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okos gyermeket akar? Egyen halat, de nem mindegy, milyet!

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Táplálkozás

Jobb eredményt értek el a beszédkészségre és vizuális képesség tesztelésére irányuló vizsgálatokon azok a 3 éves gyerekek, akiknek édesanyja a terhesség alatt alacsony higanytartalmú halat fogyasztott - olvasható egy friss amerikai tanulmányban.

A vizsgálatba 341 gyereket vontak be, és az értékelésnél kiderült, hogy a tesztek eredményei rosszabbak voltak azoknál az óvodásoknál, akiknél az anyuka vérében a terhesség alatt magasabb volt a higany szintje.

Szakemberek szerint bár a hal egészséges az agynak, de arra nagyon oda kell figyelni, hogy terhesség alatt alacsony higanytartalmú halat válasszunk.

Az olyan olajos halakban, mint a tonhal, a lazac és a szardínia, megtalálható az omega-3 zsírsav, mely fontos a magzati és a gyermeki agy fejlődéséhez. Gondot okoz viszont, hogy az olajos hal nagyobb valószínűséggel tartalmaz higanyt, ez pedig mérgező az agysejtekre, elsősorban a magzatoknál és a kisgyerekeknél.

Van azért megoldás. A szakemberek azt ajánlják, hogy a várandós nők kerüljék például a cápa, a kardhal és a király makréla fogyasztását, ezek ugyanis több higanyt tartalmaznak, hiszen ők maguk is higanytartalmú halakkal táplálkoznak, ez az anyag pedig nem bomlik le, hanem felhalmozódik a szervezetben.
Omega-3 zsírsavban gazdag, de higanyban szegény hal például a konzerves tonhal, és a kisebb olajos lazac.
A tőkehalhoz hasonló fehér húsú halak viszonylag kevést higanyt tartalmaznak, viszont nincs bennük túl sok omega-3 zsírsav.

Amerikai egészségügyi szakemberek egyébként azt tanácsolják, hogy a terhes nők hetente ne egyenek többet két adag halnál.

2008.04.10 15:43:16

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések