Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ókori pirulák, antik gyógyítók

kategória: Gyógyszerészet

Ókori pirulákra bukkantak egy ládikában egy Kr.e. 120 körül elsüllyedt római kereskedelmi hajó roncsai között. A ládika a feltételezések szerint egy orvosé lehetett - olvasható a BBC News hírei között. Kutatók a pirulákból kivont növényi DNS révén igyekeznek megismerni az antik gyógyítók mesterségbeli fortélyait a. Reményeik szerint a modern kori orvoslásban is hasznosíthatók lesznek.

A pirulák, mint a washingtoni Smithsonian Intézet Természettudományi Múzeuma által elvégzett DNS-vizsgálat kimutatta, egyebek közt fehér- és sárgarépát, vadhagymát, zellert, retket, lucernát, cickafarkkérget és hibiszkuszt tartalmaztak. A készítményt az ókori orvos gyomor- és bélrendszeri bántalmak gyógyítására alkalmazta, a pirulákat a könnyebb emészthetőség érdekében ecetben vagy vízben előzetesen feloldva.

Az ókori medicinák és orvosi szövegek ötleteket adhatnak a mai kutatóknak - vélekedik Alain Touwaide professzor, a washingtoni Orvosi Hagyományőrző Intézet igazgatója. Példaként Galénosz (Galenus Kr. u. 129-201.) római görög orvost, filozófust említette, aki a brokkolit béldaganatos betegeknél használta. A jelenkori kutatók éppen a legjobb úton haladnak afelé, hogy az onkológiai gyakorlatban alkalmazható vegyületet vonjanak ki a brokkoliból. Az amerikai őslakosság fájdalomcsillapítóként fűzfakérget rágcsált, amely a mai aszpirinhoz hasonló vegyületeket tartalmaz. "Növekszik a hibiszkusztea népszerűsége is, mivel vérnyomáscsökkentő hatású - mint a kutatások kimutatták. A fokhagyma, de bizonyos fokig a hagyma is jótékony hatást gyakorol az érrendszerre, és gátolja a lerakódások képződését az erekben" - sorolta a példákat Touwaide professzor.

2011.05.08 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések