Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öhömforgató-verseny Tiszavasváriban

kategória: Programajánló, Táplálkozás

A híres hortobágyi pásztorétel, az öhöm (vagy ahogy másutt nevezik: slambuc) rotyog majd a bográcsokban szombaton a tiszavasvári öhömforgató-versenyen, ahol több mint 50 szakácscsapat 700 tagja méri össze főzőtudományát az ínyencek nagy örömére. A nem mindennapi viadalt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros strandjának területén rendezik meg, ahová az ország szinte minden részéből várnak séfeket népes kuktacsapatok kíséretével.

A szakácsgárdák feladata a hortobágyi öhöm elkészítése lesz, de nem az állandó recept szerint, hanem a különböző tájak változata alapján. Az egyetlen megkötés, hogy csak a hagyományos hozzávalókat használhatják az étel elkészítésénél: házi gyúrt tésztát, otthon őrölt fűszerpaprikát, füstölt kolbászt. Aki a mai ipari ízfokozókkal, netán gulyáskrémmel vagy piros arannyal főzi az öhömöt, az biztos bukásra számíthat az értékeléskor.

Persze el lehet készíteni a réges-régi hortobágyi öhömöt is, amelyhez füstölt szalonna, füstölt kolbász, lebbencstészta, hagyma, paprika, só és burgonya szolgál alapanyagul. A puszta pásztorai annak idején a kockára vágott szalonnát megpirították a bográcsban, majd kiszedték a zsírból. A zsiradékban ezután a hagymát sütötték üvegesre, azt is kiszedték belőle, majd folytatták a lebbencstészta pirosra pirításával. A kiszedett hozzávalók aztán visszakerültek a bográcsba, az egészet megszórták sóval, háznál őrölt fűszerpaprikával - lehetett csípős is -, majd kockára vágott burgonyát adtak hozzá, és felöntötték annyi vízzel, amennyi ellepte. Miközben puhára főzték a tésztát és a burgonyát, beleszeletelték a füstölt kolbászt is. A bográcsot rázogatták forgó mozdulatokkal, míg a teljesen puhára főtt étel oldala pirosra nem sült.

Ma már számos változata van az öhömnek. Van, aki kolbász helyett pörköltszerűen lesütött sertés-, marha- vagy szárnyas-, csirke- és pulykahúst használ hozzávalóként, sőt sokan azt állítják, hogy a sokféle hús az igazi. A tiszavasvári öhömforgató-versenyen is sok-sok változatú slambuc készül, amelynek elfogyasztásához déli 12 órától "jó ebédhez szól a nóta". Nap közben, reggel héttől fúvószenekarok és néptáncosok szórakoztatják az öhömre várókat, rendeznek blues band koncertet is, később fellép Tóth Gabi táncdalénekes. Zumba táncbemutató, népi kirakodóvásár és íjászverseny szintén szerepel a programban.

2011.05.12 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések