Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Odaér a mentő időben?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Tavaly Budapesten, Bács-Kiskun megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében fordult elő legtöbbször, hogy fél óránál is többet kellett várnia a betegnek a mentőre.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) a 2007. április és szeptember közötti időszakot hasonlította össze az előző év adataival. A Felügyelet munkatársai az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) adatai alapján a kiérkezési időt, a veszteglést és a késések arányát vizsgálták.

Egy mentőautó vagy egy rohamkocsi személyzetét sokszor külső tényezők befolyásolják abban, hogy időben elkezdjék a mentést. A veszteglésnek, ahogy ezt az OMSZ-nál hívják, számos oka lehet: egy leengedett vasúti sorompó vagy éppen a rossz időjárás percekkel meghosszabbíthatja a kiérkezést, de az is előfordulhat, hogy a gépkocsi üzemképtelensége miatt késik a mentő, vagy éppen jut el később a kórházba a beteggel. Amely időveszteség azonban jó szervezéssel csökkenthető, az a mentőautó kórházba való megérkezését követően a beteg átvételéig eltelt idő.
Az Egészségügyi Minisztérium rendelete szerint a kórházaknak 10 percen belül kell átvenniük a mentőktől a beteget, vagy további 15 percen belül kell dönteniük arról, hogy tovább küldik-e más kórházba. Az ezt meghaladó idő az úgynevezett betegátvételi veszteglés. Az OMSZ adatai szerint 2007-ben az országos átlagot tekintve csökkent ez az idő, Zalában ugyanakkor a duplájára nőtt. A várakozás egyik leggyakoribb oka, hogy az orvosra várnak a mentősök, vagy tovább tart a vizsgálat.

A mentés egyik kulcsmutatója az, hogy az esetek mekkora részében érkezik meg a segítség 15 percen belül. Kiderült, hogy kismértékű javulás következett be egy év alatt: tavaly április és szeptember között az országos átlagot tekintve az esetek 78,97 százalékában értek a helyszínre a mentők 15 percen belül, míg 2006-ban 78,66 százalék volt ez az érték. Az a cél azonban, hogy a lakosság 90 százaléka elérhető legyen 15 percen belül, egyelőre még nem mindenhol teljesül. Győr-Moson-Sopron megyében már most is csak 10,92 százalék volt a 15 percen túli kiérkezések aránya, míg Bács-Kiskun megyében a 30 százalékot is meghaladta.

A Felügyelet munkatársai által készített elemzés szerint gyakorlatilag nem változott 2007-ben azoknak a kivonulásoknak a száma, ahol a mentőre több mint 30 percet kellett várni (a különbség mindössze 0,08 százalékpontos javulást mutat). A legtöbb komoly késés a Közép-Magyarországi Régióban fordult elő (az esetek mintegy 6 százalékában), a legkevesebb pedig a Nyugat-Dunántúlon (1,34 százalék).

Az Országos Mentőszolgálat mentéssel kapcsolatos mutatószámairól részletesen a www.ebf.hu oldalon olvashatnak.

2008.05.15 09:25:34

forrás: Medipress/OrientPress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések