Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Obádovics 85

kategória: Gondolta volna?

Március 3-án nyolcvanöt éves Obádovics J. Gyula matematikus, egyetemi tanár, a magyar számítástechnikai oktatás megteremtője, akinek Matematika című könyvéből nemzedékek tanultak és készültek fel az érettségire és az egyetemi felvételire.

Baján született, ott végezte iskoláit, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem hallgatója lett. 1950-ben szerzett matematika-fizika szakos tanári oklevelet. Főiskolai és egyetemi oktatóként 55 év alatt tanárjelöltek és mérnökjelöltek ezreit tanította matematikára, számítástechnikára, numerikus módszerek alkalmazására és a pedagógus munka szeretetére. 2006-tól professor emeritus, még nyolcvanévesen is aktívan oktatott. Egykori hallgatói közül ma is tizennyolcan egyetemi oktatók, többen akadémikusok.

A matematikát tanítók és tanulók részére készített, 1958-ban megjelent Matematika című könyve szinte minden család könyvespolcán megtalálható. Eddig 18 kiadást ért meg, és több mint félmillió példányban kelt el. Az iskolai használatra nem kötelezően előírt matematikai könyvek egyike sem ért el ilyen sikert és ekkora példányszámot.

2012.03.03 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések