Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyújtson az alacsony vérnyomásért

kategória: Magas vérnyomás, Nőgyógyászat, Szív- és érrendszeri betegségek, Várandósság

Korábbi eredményekkel ellentétben az Észak-Karolinai Egyetem kutatói szerint a nyújtógyakorlatok hatékonyabban csökkentik a terhességi magasvérnyomás - orvosi nevén preeclampsia - kockázatát, mint például a rendszeres séta.

A védő hatást egyelőre csak olyan terhesekben figyelték meg, akik korábban ülő életmódot folytattak, és korábbi terhességük során már előfordult preeclampsia. A várandós kismamák körülbelül 8 százaléka lesz preeclampsiás. A betegség jelenleg az anyai és magzati betegségek, illetve halálozás vezető oka. A preeclampsia során a vérnyomás hirtelen megemelkedik (6 órán belül kétszer is meghaladja legalább a 140/90-es értéket), és szövődményként vizenyő, valamint veseproblémák is előfordulhatnak.

A mostani vizsgálat eredményeiről múlt héten az Amerikai Sportorvosok Szakmai Kollégiumának éves kongresszusán számoltak be Indianapolisban. A tudományos közlemény a Hypertension in Pregnancy-ben olvasható.

A kutatók 79 terhest vizsgáltak, akiknek korábban már volt terhességi magas vérnyomásuk, és nem végeztek rendszeresen testmozgást. A terhesség 18. hete során véletlenszerűen két csoportba osztották őket. Az egyik csoport heti ötször 40 percet sétált mérsékelt intenzitással, míg a másik lassú, nem aerobic jellegű nyújtógyakorlatokat végzett szintén hetente ötször 40 percen át videó segítségével. A sétáló csoportban a nők csaknem 15 százaléka lett ismételten preeclampsiás, míg a nyújtó gyakorlatokat végzők mindössze öt százalékában fejlődött ki újra a betegség. A sétálócsoport adatai megfelelnek egy magas rizikójú csoport kockázatának, ám a nyújtás segítségével a másik csoport gyakorlatilag elérte az átlagos populáció kockázati szintjét.

"Egyértelmű, hogy a séta nem veszélyes a terhesség alatt, ám a preeclampsia szempontjából  magas kockázati csoportba sorolt nők számára a nyújtógyakorlatok védelmet jelenthetnek" - nyilatkozta a kutatást vezető docens, SeonAe Yeo. A magyarázat Yeo szerint a fokozott transzferrin termelésben rejlik. A transzferrin a vér vasat szállító fehérjéje, mely védi a szervezetet az oxidatív stressz ellen.
Animáció: HáziPatika.com

2008.07.17 18:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések