Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyugtalan láb szindróma - új kezelési lehetőség

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Neurológia

A nyugtalan láb szindróma alaptünete az alsó-, ritkábban a felső végtagokban fellépő kellemetlen, gyakran fájdalmas zsibbadás, amely nyugalmi állapotban, tehát legtöbbször elalvás előtt jelentkezik. Mivel a kínzó, égő érzés csökken a végtag mozgatására, ütögetésére, ezért az illető kénytelen újra meg újra felkelni, sétálni. Ezért végül súlyos alvászavar alakulhat ki.

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) pénteken hagyta jóvá a ropinirol-hydroklorid hatóanyagtartalmú szer úgynevezett generikus változatainak alkalmazását a közepesen súlyos és súlyos esetekben.

A most jóváhagyott ropinirol-hydroklorid tartalmú szerek különbözhetnek az eddig forgalomban lévőktől, hiszen azokat jelenleg még szabadalom védi. Azokat a szereket Parkinson-kór kezelésére is használják, a most jóváhagyott szer azonban csak a nyugtalan láb szindróma kezelésére alkalmas.

A nyugtalan láb szindróma a felnőttek közel öt százalékát érinti, és gyakran mutat családi halmozódást.

2008.05.13 09:57:20

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések