Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyugtalan a lába? Talán terhes!

kategória: Neurológia, Várandósság

Az ösztradiol nevű hormon szintjének emelkedése jóval nagyobb mértékben jelentkezik a nyugtalan láb szindrómában (RLS) szenvedő terhes nők esetében, mint egészséges társaiknál - állítja egy új tanulmány.

A terhesség utolsó trimeszterében a kutatók 34,211 pg/mL-nyi ösztradiol-értéket mértek az RLS-ben szenvedő nőknél és 25,475 pg/mL-nyit az egészséges kontrollcsoport tagjainál. A szülés utáni harmadik hónapban az RLS-ben szenvedő páciensek ösztradiol-szintje 30,73 pg/mL-t esett, míg az egészségeseké 94.92 pg/mL-t. A többi hormonszint között nem mutatkoztak jelentős különbségek.

A kutatók szerint ezek az adatok azt sugallják, hogy szoros összefüggés van az ösztrogének és a terhesség alatti RLS között. Kutatásaik alapján a nyugtalan láb szindrómás epizódok különösen a terhesség utolsó trimeszterében fordultak elő, amikor az ösztradiol-szint a legmagasabb.

"Adataink egyértelműen alátámasztják az elképzelést, mely szerint a neuroaktív hormonok komoly patofiziológiai szerepet játszanak a nyugtalan láb szindróma kialakulásában" - nyilatkozta Dr. Thomas Pollmacher, a Ludwig Maximilians Egyetem pszichiáter professzora. "Reméljük, az új információk birtokában jobban megérthetjük a terhesség és az RLS kapcsolatát."

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia leírása szerint az RLS egy alvási mozgászavar, amelynek legfontosabb tünete a lábakban, legfőképpen a vádli tájékán kialakuló csípő, bizsergő érzés miatti folyamatos lábmozgatás. Emiatt a beteg képtelen elaludni, illetve ébredés után visszaaludni.

Az akadémia szerint az RLS közel másfélszer gyakrabban alakul ki nőkben, mint férfiakban. Gyakran először az első terhesség alatt jelentkezik. A tünetek általában a terhesség előrehaladtával rosszabbodnak, majd a terhesség végeztével javulnak, vagy teljesen el is tűnnek. Az RLS kialakulásának valószínűsége a terhességek számával egyre nő.

2009.02.03 15:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A krónikus sebek és kezelésük

A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések