Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyugtalan a lába? Talán terhes!

kategória: Neurológia, Várandósság

Az ösztradiol nevű hormon szintjének emelkedése jóval nagyobb mértékben jelentkezik a nyugtalan láb szindrómában (RLS) szenvedő terhes nők esetében, mint egészséges társaiknál - állítja egy új tanulmány.

A terhesség utolsó trimeszterében a kutatók 34,211 pg/mL-nyi ösztradiol-értéket mértek az RLS-ben szenvedő nőknél és 25,475 pg/mL-nyit az egészséges kontrollcsoport tagjainál. A szülés utáni harmadik hónapban az RLS-ben szenvedő páciensek ösztradiol-szintje 30,73 pg/mL-t esett, míg az egészségeseké 94.92 pg/mL-t. A többi hormonszint között nem mutatkoztak jelentős különbségek.

A kutatók szerint ezek az adatok azt sugallják, hogy szoros összefüggés van az ösztrogének és a terhesség alatti RLS között. Kutatásaik alapján a nyugtalan láb szindrómás epizódok különösen a terhesség utolsó trimeszterében fordultak elő, amikor az ösztradiol-szint a legmagasabb.

"Adataink egyértelműen alátámasztják az elképzelést, mely szerint a neuroaktív hormonok komoly patofiziológiai szerepet játszanak a nyugtalan láb szindróma kialakulásában" - nyilatkozta Dr. Thomas Pollmacher, a Ludwig Maximilians Egyetem pszichiáter professzora. "Reméljük, az új információk birtokában jobban megérthetjük a terhesség és az RLS kapcsolatát."

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia leírása szerint az RLS egy alvási mozgászavar, amelynek legfontosabb tünete a lábakban, legfőképpen a vádli tájékán kialakuló csípő, bizsergő érzés miatti folyamatos lábmozgatás. Emiatt a beteg képtelen elaludni, illetve ébredés után visszaaludni.

Az akadémia szerint az RLS közel másfélszer gyakrabban alakul ki nőkben, mint férfiakban. Gyakran először az első terhesség alatt jelentkezik. A tünetek általában a terhesség előrehaladtával rosszabbodnak, majd a terhesség végeztével javulnak, vagy teljesen el is tűnnek. Az RLS kialakulásának valószínűsége a terhességek számával egyre nő.

2009.02.03 15:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések