Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyugaton tovább élnek!

kategória: Öregedés

Akár 14 évvel hosszabb ideig élnek egészségesen Európai Unió gazdagabb országaiban, mint a fiatalabb, keletebbre fekvő EU tagországokban - állítja egy friss tanulmány.

A várható életkor Európában folyamatosan emelkedik, a 2005-ben 50 évüket betöltő férfiak esetében elérte a 78,6 évet, a nők esetében pedig a 83,5 évet. A legrövidebb és a leghosszabb várható élettartammal rendelkező országok közötti különbség a férfiak esetében 9,1 év (71,3 év Lettországban és 80,4 Olaszországban), nők esetében pedig 6,1 év (79,3 év Lettországban és 85,4 Franciaországban). Az viszont nem derült ki, hogy a többlet évek közül mennyit töltenek jó - és lehetőleg produktív - egészségi állapotban.

Carol Jagger és kutatócsoportja a brit Laicester Egyetemen az országos és az európai statisztikák vizsgálatából arra az eredményre jutott, hogy hatalmas különbségek tapasztalhatók a kontinens egyes nemzetei között.

Átlagosan egy 50 éves olasz, holland, svéd vagy máltai férfi jóval meghaladja a 70 éves életkort fogyatékosság nélkül, illetve anélkül, hogy korlátoznia kellene tevékenységeit - tehát tíz egészséges évvel tovább, mint magyar, lett, szlovák és litván szomszédaik.

A legmagasabb átlagéletkor a Dániában kiszámított 73,6 év, a legalacsonyabb pedig az Észtországra jellemző 59,0 év. A The Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint körülbelül ugyanezek az országok foglalják el az egészség-spektrum végpontjait a nők esetében is.

"Általánosságban véve a régi európai közösség, azaz az EU-15 országok, állampolgárainak hosszabb és egészségesebb is az életük, mint a tíz új EU-tagállam lakossága nagy részének" - összegezték a kutatók.

A tanulmány eredményei szerint az idősek produktív egészsége közvetlen kapcsolatban áll az ország jólétével és a GDP az idősek ellátására fordított százalékával. Azt is kimutatták, hogy már a megelőző orvosi ellátás enyhe fokozása is jelentős eredményeket hozhat: "Az idősek ellátására fordított kiadások egy százalékos emelése az egészségesen eltöltött életévek egyéves növekedését eredményezi az 50-es éveikben járók esetében a 15 régi EU tagállamban, és 13 éves emelkedést eredményez a 10 újonnan csatlakozott EU-tagországban" - állítják a tanulmány szerzői.

A tanulmány a 2005-ös adatokkal dolgozott, ezért nem foglalkozott az Európai Unió két legújabb tagállamával, Bulgáriával és Romániával, amelyek 2007-ben csatlakoztak az Unióhoz.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.11.18 10:02:47

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések