Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyomd, szúrd: az enyém!

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Sajátjuknak érezhetik mesterséges végtagjaikat az amputált páciensek. A tudósok remélik, hogy eredményeik jelenthetik majd az alapot a mesterséges végtagok új generációjának kifejlesztéséhez.

A Karolinska Intézet és a Lund Egyetem kutatóinak érzéki csalódás segítségével érték el, hogy az amputált páciensek a sajátjuknak érezzék mesterséges gumi végtagjaikat. Miközben az egyik kutató olyan helyen érintette meg a beteg amputált csonkját, ahol a beteg nem láthatta, a másik egy, a páciens által jól látható helyen érintette meg a mesterséges végtagot. Ez pedig olyan érzetet keltett, mintha a páciens a mesterséges végtagon érezte volna az érintést.

Bár a betegek nem tudták pontosan meghatározni, a mesterséges kar melyik részén érezték az érintést, az illúzió, elmondásuk szerint, szinte tökéletes. A kísérletben részt vevő amputáltak egy későbbi vizsgálat során izzadni kezdtek, amikor a kutatók egy tűvel közelítettek a mesterséges végtaghoz. Ez is jelzi, hogy a szervezet sajátjának tekinti a művégtagot.

"Jelenleg egy olyan végtag létrehozásán fáradozunk, amely képes érzékelni az érintéseket, és képes továbbítani azokat az amputált csonkba" - nyilatkozta Henrik Ehrsson, az egyetem munkatársa. "Ha képesek leszünk erre, akkor be tudjuk csapni a páciensek agyát annyira, hogy a szervezet úgy érezze, a művégtag mindig is hozzá tartozott."

2008.12.15 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szellemileg is frissen

Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?

tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések