Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerű védelem a kórházi fertőzések ellen

kategória: Fertőző betegségek

Vegyenek példát a méltán híres Florence Nightingale nővérről, akik százötven évvel ezelőtt azt hangoztatta, hogy a betegek nyitott ablakok mellett jobban gyógyulnak a kórházban - javasolja a kórházak üzemeltetőinek dr. Jack Gilbert, az Argonne National Laboratory mikrobiológusa. Dr. Gilbert annak a kutatócsoportnak a tagja, melynek a természetben előforduló összes vírus és baktérium azonosítása és kategorizálása a feladata. Elmondta: dr. Jessica Green, az Oregoni Egyetem szakértője kísérlettel bebizonyította, hogy a szabadon áramló kültéri levegőnek kitett baktériumminták változatosabbak, mint azok, amelyek rendkívül sterilizált környezetben vannak. A lezárt és sterilizált baktériumok között azonban több olyan típusú baktérium fordult elő, amelyek károsnak tekinthetők.

Dr. Gilbert magyarázata szerint, amikor a mikrobák szabadon vegyülhetnek egymással, versengeni kezdenek a forrásokért, és ez hígító hatást eredményez. Amikor a kórházakat túlságosan fertőtlenítik, sokkal kisebb a verseny, így a káros baktériumok szabad utat kapnak. Ez magyarázza a kórházi fertőzések nagy gyakoriságát, amelyek a teljes sterilizálásra való törekvés ellenére tapasztalható. Olyan ez, mint amikor antibakteriális gyógyszert adnak a betegeknek a kártékony mikrobák kiirtására a bélrendszerben. A szer a jótékony baktériumokat is kipusztítja, és ez a kártékony baktériumok számára előnyös környezetet hoz létre. Andreas Voss 2009-es tanulmánya azt is kimutatta, hogy a kórházi személyzet fele nem mos kezet a mellékhelyiség használata után. A lényeg tehát, hogy bármennyire próbálják is a kórházi dolgozók kiirtani a vírusokat és baktériumokat az adott környezetben, a kártékony kórokozók, amelyek megússzák ezeket az erőfeszítéseket, verseny nélkül szaporodhatnak, és továbbra is fertőzik az embereket.

Dr. Gilbert egyik munkatársát is felhozta példának, aki Dél-Amerikában olyan környezetben dolgozik, ahol nincs lehetőség az orvosi eszközök megfelelő sterilizálására, csupán szappanos vízzel tudják lemosni azokat. Munkatársa ennek ellenére a fertőzések alacsonyabb arányáról számolt be, mint a steril környezetekben. Mindez pedig a szakértő szerint egyetlen szabályhoz vezet vissza: nyissuk ki az ablakokat a kórházakban.

2012.02.28 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések