Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyeljen kamerát és tartsa bent!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyomor- és bélproblémák

Az első irányítható kamera-kapszulát alkották meg német mérnökök.
Erre azért volt szükség, mert az eddig használt lenyelhető minikamerák túl gyorsan áthaladtak az emésztőrendszeren, így nem sikerült mindig megfelelő képet kapni az adott betegségről.
Most olyan szerkezetet fejlesztettek ki, amelyik meg is áll a megfelelő helyen.

A készülék a németországi Sankt Ingbert-i Fraunhofer Biomedikális Műszaki Intézetben készült, kollaborációban a hamburgi Israelite Kórházzal, és a Given Imaging gyártóival.

"A jövőben az orvosok megállíthatják, forgathatják, fel-le mozgathatják a kamerát a nyelőcsőben, vagyis úgy választhatják meg a kamera látószögét, ahogyan csak akarják" - mondta Dr. Frank Volke, a kutatócsapat vezetője.
"Még a nyelőcső-gyomor átmenet precíz vizsgálata is lehetővé válik, és diagnosztizálható a reflux-betegség, mely a záróizom hibás működése miatt enged gyomorsavat a nyelőcsőbe, égő mellkasi fájdalmat okozva, hosszú távon pedig rákos folyamat veheti kezdetét. A kamera segítségével a gyomorfalat is pásztázhatjuk."

A kamera irányítása elég egyszerű.
"Kifejlesztettünk egy nagyjából csokoládé szelet méretű mágneses eszközt. Az orvos, kézben tartva ezt az eszközt képes irányítani a páciens testében a vizsgálatokat. A kamera precízen követi ezeket a mozgásokat" - mondja Dr. Volke. Az irányítható kamera kapszulát az elődjének megfelelően fejlesztették ki: egy kamerából, egy képeket továbbító transzmitterből és egy elemből áll, valamint számos hideg fényű diódából, mely minden alkalommal felvillan, amikor kép készül. A kamera kapszula prototípusa már megtette első útját az emberi testben. A fejlesztők demonstráltak egy saját kísérletet, melynek során bemutatták, hogy a kamera ülő testhelyzetben is 10 percig a nyelőcsőben tartható.

Animációk: HáziPatika.com

2008.06.06 18:09:33

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések