Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mikor megfázás, mikor allergia?

kategória: Allergia

Tüsszögés, könnyezés, viszkető torok? A szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a nyári megfázásnak gondolt betegség valójában allergia. "A közhiedelemmel ellentétben a szezonális allergia nem csak a tavaszi és az őszi hónapokra jellemző - jelentette ki dr. Richard Weber, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Szakmai Kollégium (ACAAI) elnöke. - Az allergiás megbetegedések nyáron is nagyon gyakoriak, sőt vannak olyan páciensek, akiknél a tünetek egész évben kitartanak."

Nyaranta főként a fűfélék pollenjei és a penészspórák okozhatnak gondot, és főként az utóbbiak adhatnak okot komoly aggodalomra, mivel a spórák jóval nagyobb koncentrációban vannak jelen a levegőben, mint a pollenek, még a pollenszezon csúcsán is. A nyári allergia vagy szénanátha felnőttek esetében is bármikor kialakulhat olyanoknál is, akik korábban nem voltak allergiások. Ezekben az esetekben könnyű a betegséget összetéveszteni a banális megfázással.


Az ACAAI tanácsokkal szeretne segíteni a megfázás és az allergiás megbetegedések elkülönítésében:

- Ha a tünetek több mint két hét után is megmaradnak, nagy a valószínűsége, hogy allergiáról van szó.
- Ha a tünetek idővel rosszabbodnak, valószínűbb, hogy megfázásról van szó.
- A viszkető szem, torok és orr általában az allergiát jelez, főként ha a viszketést állandó tüsszögés kíséri.
- Az asztmások esetében mindig nagyobb az allergia esélye, mint a megfázásé, az asztmások 75-80 százaléka ugyanis egyben allergiás is.

Igaz, a nyári meghűlések és allergiák önmagukban nem súlyosak, kezeletlenül azonban komoly betegségek, például arcüreggyulladás kialakulásához vezethetnek. Ha szűnni nem akaró tüneteink vannak, mindenképp keressünk fel egy allergia-szakrendelést.

Bár az allergiának ismert gyógymódja nincs, kezeléssel enyhíthetők a tünetek, és javítható az általános kedélyállapot.


Animáció: HáziPatika.com

2013.06.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések