Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyálvizsgálat - szájrákszűrésre

kategória: Daganatos betegségek, Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

A szájban található pikkelysejtes karcinóma már egy egyszerű nyálvizsgálattal felismerhető lesz a jövőben. A kutatók szerint a nyálban bizonyos fehérjék jelenléte utalhat a rákos megbetegedésekre - olvasható az U.S. Clinical Cancer Research című szaklap október elsejei számában.


A tudósok összesen 64 egészséges, és 64 szájüregi pikkelysejtes karcinómában szenvedő beteget kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevőktől vett nyálminták vizsgálata során kiderült, hogy akad egy biomarker, amely a rákos betegek nyálában az esetek 93 százalékában megtalálható.

Korábbi kutatások megmutatták, hogy a nyál igen hasznos lehet a diagnosztizálásban, de ez az első tanulmány, amelynek során sikerült bizonyítani, hogy a nyálban található fehérjék a szájüregi daganatok diagnosztizálásában is segíthetnek. Mivel a nyálminta vétel igen egyszerű és teljesen noninvazív folyamat, a jövőben a szájüregi daganatok diagnosztizálása jóval egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat.

"Bár még csak a kísérleti fázisban vagyunk, célunk az, hogy minél hamarabb a szélesebb közönség számára is elérhetővé tegyük ezt a tesztet, ezzel pedig sok orvos és beteg életét könnyítsük meg" - nyilatkozta Dr. Shen Hu, a Kalifornia Egyetem munkatársa.

"Reméljük a jövőben a mindennapi diagnosztikai gyakorlat része lehet ezeknek a biomarkereknek a mérése" - nyilatkozta Dr. Hu.

2008.10.06 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések