Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyálvizsgálat - szájrákszűrésre

kategória: Daganatos betegségek, Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

A szájban található pikkelysejtes karcinóma már egy egyszerű nyálvizsgálattal felismerhető lesz a jövőben. A kutatók szerint a nyálban bizonyos fehérjék jelenléte utalhat a rákos megbetegedésekre - olvasható az U.S. Clinical Cancer Research című szaklap október elsejei számában.


A tudósok összesen 64 egészséges, és 64 szájüregi pikkelysejtes karcinómában szenvedő beteget kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevőktől vett nyálminták vizsgálata során kiderült, hogy akad egy biomarker, amely a rákos betegek nyálában az esetek 93 százalékában megtalálható.

Korábbi kutatások megmutatták, hogy a nyál igen hasznos lehet a diagnosztizálásban, de ez az első tanulmány, amelynek során sikerült bizonyítani, hogy a nyálban található fehérjék a szájüregi daganatok diagnosztizálásában is segíthetnek. Mivel a nyálminta vétel igen egyszerű és teljesen noninvazív folyamat, a jövőben a szájüregi daganatok diagnosztizálása jóval egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat.

"Bár még csak a kísérleti fázisban vagyunk, célunk az, hogy minél hamarabb a szélesebb közönség számára is elérhetővé tegyük ezt a tesztet, ezzel pedig sok orvos és beteg életét könnyítsük meg" - nyilatkozta Dr. Shen Hu, a Kalifornia Egyetem munkatársa.

"Reméljük a jövőben a mindennapi diagnosztikai gyakorlat része lehet ezeknek a biomarkereknek a mérése" - nyilatkozta Dr. Hu.

2008.10.06 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csonttörést okoz?

Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések