Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nyálka és görcs a légutakban - megmutatjuk!

kategória: Allergia, Asztma, Egészségügyi tájékoztatás

Magyarországon több mint 200 ezer, szerte a világon körülbelül 300 millió ember szenved az asztmától - mondta az asztma világnapja kapcsán Zempléni János, az Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesületének elnöke.

Nézze meg animációnkon, mi történik asztmás roham közben!

Az asztma világnapját mindig május első keddjén tartják, és ilyenkor megpróbálják felhívni a figyelmet a betegségre, annak okaira, a lehetséges terápiákra.

Az asztma nem gyógyítható, krónikus, gyulladásos betegség. Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők sima izomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni.

Az asztmás beteg légútjai túlságosan érzékenyek, és teljesen hétköznapi ingerekre is asztmás gyulladással reagálnak. Az asztmás roham közvetlen kiváltó oka lehet virágpor, házipor, illetve a benne lévő atkaürülék, állatszőr, füst, hideg levegő, fizikai terhelés vagy stressz.

Gyakran előfordul, hogy a betegek nem is tudnak asztmájukról, csak azért fordulnak orvoshoz, mert zavarja őket az elhúzódó köhécselés vagy a fizikai terhelés, például futás, lépcsőzés hatására megjelenő nehézlégzés.

Magyarországon, és világszerte is egyre nő a betegek száma.

Az asztma világnapján az Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesülete a betegséggel kapcsolatban figyelemfelhívó rendezvényt tart, amelyen a betegségben szenvedők szakemberek segítségét kérhetik, illetve tájékoztatást kaphatnak a kezelésről.

2008.05.06 10:05:57

forrás: HáziPatika.com/Kéky Kira


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések