Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Növényi zsírok: hosszabb élet a prosztatarákosoknak

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

A prosztatarákban szenvedő férfiak életét meghosszabbíthatja, ha állati zsírok vagy szénhidrátok helyett növényi zsiradékot fogyasztanak - állítja egy tanulmány. Azok a betegek, akik napi kalóriabevitelük tíz százalékának megfelelő mennyiségben szénhidrát helyett növényi zsírokat, például olívaolajat, dióféléket vagy avokádót fogyasztottak, a nyolcéves megfigyelési időszak alatt 29 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg prosztatarákban, és 26 százalékkal kevesebb eséllyel más egészségügyi ok miatt - írja a Live Science portál a JAMA Internal Medicine Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmány nyomán. További napi egy adag (28,34 gramm) dióféle 11 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. "Eredményeink alátámasztják, hogy az érintett betegeknek érdemes szívbarát étrendet ajánlani, amelyben a szénhidrátokat telítetlen zsírokkal és diófélékkel helyettesítik" - írják a tanulmány szerzői.


A növényi zsírok és a túlélés közötti ok-okozati összefüggést a tanulmány nem tudja bizonyítani, csak megállapította a kapcsolatot. Más kockázati tényezőket is figyelembe vettek, így a gyógykezelést, a testtömegindexet, a dohányzási és sportolási szokásokat, de ezeken kívül olyan tényezők is magyarázhatják az eredményt, mint például a rák kezelésének ideje vagy az állati zsír elkészítési módja. A tanulmány 4577 férfit követett, akiknél prosztatarákot állapítottak meg, ám a daganat nem terjedt át más testtájakra. Négyévenként kérdezték őket táplálkozási szokásaikról. A kutatás idején 1046 beteg halt meg, 31 százalékuk szív- és érrendszeri betegség, 21 százalékuk prosztatarák, 21 százalékuk egyéb daganat következtében.

Stephen Freeland, a Duke Egyetem munkatársa szerint az elhízás az egyetlen befolyásolható tényező, amelyet bizonyosan összefüggésbe lehet hozni a prosztatarákos halálozással. "Ezért a túlsúly elleni küzdelem életbevágó" - állítja. Ennek egyik módja lehet az egészségtelen ételek helyettesítése egészségesekkel. Azt azonban tovább kell kutatni, hogy a kevesebb "rossz" étel vagy a több "jó" étel fogyasztása befolyásolja-e a túlélést.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.17 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések