Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Időskori prosztatarákkal fenyeget a magas hormonszint?

kategória: Daganatos betegségek

Fokozottabban vannak kitéve a prosztatarák kockázatának azok a hetven-nyolcvan éves férfiak, akiknek a kortársaikhoz képest magasabb a tesztoszteronszintjük (beleértve a hormonpótlásban részesülőket is) - derült ki egy ausztrál kutatásból. "Habár a magasabb tesztoszteronszint önmagába valószínűleg nem okoz rákot, elképzelhető, hogy a már meglévő daganat gyorsabban növekszik" - mondta dr. Zoë Hyde, a Western Australian Centre for Health and Ageing orvosa, a kutatás vezetője.


A tanulmányhoz a kutatók a legnagyobb ausztrál egészségügyi kutatásában, a Health In Men Study résztvevő férfiak adatait használták fel. A kutatók 1996-tól követték nyomon a nyugat-ausztráliai Perthben élő közösségeket, amely résztvevők közt 70-80 éves tesztoszteronpótló kezelést kapó és nem kapó férfiak is voltak. A tudósok azt is hozzátették, hogy jelenleg csak az ok-okozati összefüggést bizonyították, ezért még szélesebb körű és hosszabb kutatásokra van szükség, hogy lássák a tesztoszteron terápia hosszú távú hatását.

A kutatás azért is fontos, mert az öregedéssel csökkenő tesztoszteronszint a férfiaknál izomtömegvesztéshez, hangulatingadozáshoz, a szexuális aktivitás csökkenéséhez, valamint depresszióhoz is vezethet.

A tanulmány a Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention oldalain jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések