Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Asztmásoknál gyakoribb a tüdőembólia

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A veszélyes, néha halálos kimenetelű tüdőbetegség, a tüdőembólia fokozott kockázatának vannak kitéve az asztmások a legújabb kutatás szerint. A tüdőembólia szakkifejezés a tüdőartéria elzáródására utal, amit általában egy a lábszárban kialakult, majd elszabadult vérrög okoz, miután a vérárammal feljut a tüdőbe. A lábszárban kialakuló ilyen vérrögképződést nevezzük mélyvénás trombózisnak.


A European Respiratory Journal legutóbbi számában megjelent holland kutatásban 650, tizennyolc és nyolcvannyolc év közötti asztmás beteget vizsgáltak. Az elemzés azt mutatta, hogy az általános népességhez viszonyítva a súlyos asztmában szenvedőkre a tüdőembólia közel kilencszer magasabb, az enyhe-közepes asztmában szenvedőkre pedig 3,5-szer magasabb kockázata leselkedik.


A kutatás arra is rávilágított, hogy az asztma kezelésében alkalmazott orális kortikoszteroid gyógyszerek is a tüdőembólia kockázati tényezői lehetnek. "Ez az első alkalom, hogy összefüggést mutattak ki az asztma és a tüdőembólia között - összegezte a tanulmány szerzője, dr. Christof Majoor. - Emiatt úgy véljük, ez a felfedezés jelentős klinikai következményekkel fog járni."

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések