Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szívritmuszavar árt a vesének

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegekben a veseműködés sok esetben fokozatosan addig romlik, míg végül kialakul az úgynevezett végstádiumú veseelégtelenség, ami élethosszig tartó dialízisre vagy veseátültetésre kárhoztatja őket. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem és a Kaiser Permanente észak-kaliforniai részlegének kutatói most azt mutatták ki, hogy a veseelégtelenség kockázata nagyobb az olyan krónikus vesebetegségben szenvedő emberek esetében, akik az egyik leggyakoribb szívritmuszavarban, pitvarfibrillációban is szenvednek.


A Circulation folyóiratban megjelent kutatás során 206 229 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteget vizsgáltak. A körülbelül ötéves utánkövetés alatt körülbelül 16 400 betegben alakult ki pitvarfibrilláció, és akikben kialakult, 67 százalékkal volt nagyobb a végstádiumú veseelégtelenség kifejlődésének valószínűsége, mint azokban a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegekben, akikben nem jelentkezett pitvarfibrilláció. "Ez a kutatás bővítette korábbi ismereteinket azáltal, hogy kimutatta, a pitvarfibrilláció rosszabb veseprognózissal hozható összefüggésbe az alap veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében" - foglalta össze az eredményeket Nisha Bansal, az egyetem nefrológusa.

"Eddig nem sokat tudtunk a pitvarfibrilláció hosszú távú hatásáról a veseelégtelenség alakulásának kockázatára a krónikus vesebetegekben - mondta el a tanulmány vezető szerzője, Alan S. Go. - A mostani kutatás ezt a hiányt pótolja, és fontos következményekkel járhat a klinikai gyakorlatra is azáltal, hogy jobb prognosztikus információval szolgál, és elősegíti a későbbi kutatásokat azzal kapcsolatban, hogyan lehet javítani a kimenetelt e magas kockázati csoportban."

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.29 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések