Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Műtét esetén különösen veszélyes a sóhiány

kategória: Gondolta volna?

Az elektrolit-egyensúly felborulása növeli a beavatkozás utáni szövődmények kialakulásának esélyét és a halálozás kockázatát az operációt követő 30 napban - derül ki egy friss amerikai tanulmányból. A hiponatrémiában, azaz a vérben található sók alacsony szintje által előidézett hiányállapotban műtött pácienseknél már korábban is sikerült rávilágítani bizonyos összefüggésekre a veszélyekkel kapcsolatban, de a beavatkozás során és közvetlenül utána megfigyelhető következményekről mindeddig nem született pontos felmérés.

A tanulmány több mint 964 ezer beteget vont vizsgálat alá, akik az Amerikai Egyesült Államok több mint 200 kórházának valamelyikében estek át operáción 2005 és 2010 között. Mintegy 7,8 százalékuknál lehetett megállapítani hiponatrémiát a műtét előtt, s az érintettek 44 százalékkal nagyobb eséllyel hunytak el a beavatkozást követő 30 napon belül: 5,2 százalékuk az egészséges elektrolit-háztartásúaknál tapasztalt 1,3 százalék helyett.

A sóhiányos rendellenesség növeli a keringési problémák (1,8 százalék 0,7 helyett), a sebfertőzések (7,4 és 4,6 százalék), a tüdőgyulladás (3,7 és 1,5 százalék), valamint a szokásosnál hosszabb ideig tartó kórházi ápolás szükségességének kockázatát - összegezte munkatársaival együtt Dr. Alexander Leung, a bostoni Brigham Kórház szakértője.

Bár jelen tanulmány bizonyítékul szolgál arra vonatkozóan, hogy a preoperatív hiponatrémia növeli a szövődmények és a halálozás kockázatát, további vizsgálatok szükségesek a feltárt következmények kiküszöbölésére. A munka az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

2012.09.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések