Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kevés kalcium hormonrendellenességhez vezethet

kategória: Táplálkozás, Változókor

Az étrend alacsony kalciumtartalma nőkben megnövelheti egy olyan hormonrendellenesség kockázatát, amely csonttöréshez és vesekő kialakulásához vezethet. Az elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés nyolcszázból egy embert érint élete során, és leggyakrabban a változókoron átesett nőket sújtja. A British Medical Journal szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kalciumbevitel növelésével csökkenthető a rendellenesség kialakulásának kockázata.

A felnőtteknek körülbelül napi 700 milligramm kalciumra van szükségük. A legjobb étrendi források közé tartozik a tej és a tejtermékek, a diófélék és a halak. Túl nagy mennyiségű bevitel esetén hasi fájdalom és hasmenés jelentkezhet.

Elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés akkor alakul ki, amikor a túlműködő mellékpajzsmirigy túl sok hormont választ ki. Az állapot a csont- és veserendellenességeken kívül a magas vérnyomás, a szívroham és a stroke fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható.

Az amerikai Brigham and Women's Kórház kutatói 58 300 nő adatait elemezték a széles körű Ápolónők Egészségtanulmányából. A nők 1986-ban, a kutatás kezdetekor 39 és 66 év között voltak, és kórtörténetükben nem szerepelt elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés. Kérdőívek segítségével négyévenként ellenőrizték bizonyos élelmiszerek, illetve étrend-kiegészítők, köztük a kalcium fogyasztásának mennyiségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb étrendi kalciumot fogyasztó nőkben 44 százalékkal alacsonyabb volt az elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés kockázata, mint azokban, akik a legkevesebbet fogyasztották.

A kutatócsoport dr. Julie Paik vezetésével úgy foglalta össze az eredményeket, hogy a fokozott kalciumbevitel, az étrendi és a kalciumtartalmú étrend-kiegészítők egyaránt, nőkben önállóan összefügg az elsődleges mellékpajzsmirigy túlműködés kialakulásának csökkent kockázatával.

2012.10.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések