Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kevés kalcium hormonrendellenességhez vezethet

kategória: Táplálkozás, Változókor

Az étrend alacsony kalciumtartalma nőkben megnövelheti egy olyan hormonrendellenesség kockázatát, amely csonttöréshez és vesekő kialakulásához vezethet. Az elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés nyolcszázból egy embert érint élete során, és leggyakrabban a változókoron átesett nőket sújtja. A British Medical Journal szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kalciumbevitel növelésével csökkenthető a rendellenesség kialakulásának kockázata.

A felnőtteknek körülbelül napi 700 milligramm kalciumra van szükségük. A legjobb étrendi források közé tartozik a tej és a tejtermékek, a diófélék és a halak. Túl nagy mennyiségű bevitel esetén hasi fájdalom és hasmenés jelentkezhet.

Elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés akkor alakul ki, amikor a túlműködő mellékpajzsmirigy túl sok hormont választ ki. Az állapot a csont- és veserendellenességeken kívül a magas vérnyomás, a szívroham és a stroke fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható.

Az amerikai Brigham and Women's Kórház kutatói 58 300 nő adatait elemezték a széles körű Ápolónők Egészségtanulmányából. A nők 1986-ban, a kutatás kezdetekor 39 és 66 év között voltak, és kórtörténetükben nem szerepelt elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés. Kérdőívek segítségével négyévenként ellenőrizték bizonyos élelmiszerek, illetve étrend-kiegészítők, köztük a kalcium fogyasztásának mennyiségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb étrendi kalciumot fogyasztó nőkben 44 százalékkal alacsonyabb volt az elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés kockázata, mint azokban, akik a legkevesebbet fogyasztották.

A kutatócsoport dr. Julie Paik vezetésével úgy foglalta össze az eredményeket, hogy a fokozott kalciumbevitel, az étrendi és a kalciumtartalmú étrend-kiegészítők egyaránt, nőkben önállóan összefügg az elsődleges mellékpajzsmirigy túlműködés kialakulásának csökkent kockázatával.

2012.10.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések