Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Könnyen cukorbeteg lehet, aki sok vörös húst eszik

kategória: Diabétesz, Táplálkozás

Egy nagy mintán elvégzett kutatás eredményei alapján a vörös húsok gyakori fogyasztása 48 százalékkal magasabb kettes típusú diabétesz-kockázattal jár együtt, míg a bevitel csökkentése mérsékeli a veszélyt. A vizsgálathoz 149 ezer egyesült államokbeli férfi és nő adatait vették alapul.

"Semmi szükség arra, hogy több vörös húst együnk, hiszen ez növeli a cukorbetegség kockázatát - fogalmazott a kutatást vezető An Pan, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora. - Célszerű inkább csökkenteni a fogyasztást, és egészségesebb alternatívákkal helyettesíteni. Például hüvelyesekkel, zöldségekkel, szójatermékekkel, magvakkal, hallal, baromfival és teljes kiőrlésű gabonával."


Az eredmények a JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg. A kutatáshoz dr. Pan és csapata három harvardi tanulmányhoz felvett adatokat vett alapul. A résztvevők mindegyike négyévenként válaszolt a táplálkozásával kapcsolatos kérdésekre, ami a személyek számával összeszorozva 1,9 évnyi adatot jelent. A megkérdezettek körében több mint 7500 embernél fordult elő kettes típusú cukorbetegség.

Az étrendek és a diabétesz összefüggésének vizsgálata során kiderült, hogy akik napi fél adaggal több vörös húst fogyasztottak valamelyik négyéves periódusban, 48 százalékkal növelték a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a többiekhez képest. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy akik kevesebb vörös húst ettek, 14 százalékkal csökkentették a veszélyt.

Más szakértők viszont vitatják az eredményeket. "A kérdőíves epidemiológiai kutatások pontatlanok, és sosem bizonyítanak ok-okozati összefüggést, még nagy minta és pontos számítások esetén sem, a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában több egymást befolyásoló genetikai és életmódbeli tényező is szerepet játszik" - mondta dr. Joel Zonszei, a New York-i Montefiore Orvosi Központ diabéteszközpontjának vezetője.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A jó házasság fiatalít

Az életet meghosszabbító tényezők között a negyedik helyen, a házasságon kívüli szerelemtől való tartózkodás, ötödiken pedig a boldog házasság áll - írja Hufeland 1796-ban. Sajnálatos tény, hogy a házasság kezdi elveszíteni valódi értékét, tartalmát.

tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések