Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Növeli a COPD kockázatát a közlekedés okozta légszennyezés

kategória: COPD

A COPD kockázata és a közlekedés, nagy forgalom okozta légszennyezés között találtak összefüggést dán kutatók egy nagyszabású követéses vizsgálat eredményeit elemezve.

A koppenhágai Dán Ráktársaság munkatársai 53 ezer ember 35 éven át tartó követéses vizsgálatának eredményeit foglalták össze az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Zorana J. Andersen és kutatócsoportja megállapította, hogy azoknál volt a legnagyobb valószínűsége a krónikus obstruktív tüdőbetegségek (COPD) kialakulásának, akik a legnagyobb mennyiségben voltak kitéve életük során közlekedési légszennyezésnek.
A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a COPD hátterében leggyakrabban, az esetek több mint 95 százalékában a cigarettázás áll, és más környezeti tényezők, így a szénből, a fafeldolgozásból vagy gabonákból származó por is az okai között van.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.24 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Mi is az a koleszterin?

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések