Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szíve és mája

kategória: Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek

Az új kutatási eredmények ismét alátámasztották az összefüggést az elhízással kapcsolatos gyakori májbetegség és a szívbetegség fokozott kockázata között. Nem alkoholos zsírmáj esetén a beteg májában nem alkoholfogyasztás következtében gyűlik fel kórosan a zsír a májban. A zsír a máj gyulladását és hegesedését okozhatja, ez életveszélyes betegséggé fejlődhet tovább. Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság éves konferenciáján közzétett kutatásból az derült ki, hogy a koszorúér-betegségben szenvedő betegeket májbetegségre, a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegeket pedig koszorúér-betegségre kell szűrni.

A kansasi Saint Luke's Health System májkutató központjának munkatársai dr. Rajiv Chhabra vezetésével közel 400 beteg felső hasi CT-vizsgálatának eredményeit elemezték, és kimutatták, hogy a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegekben nagyobb valószínűséggel alakulhat ki szívkoszorúér-betegség. Az eredmények alapján a nem alkoholos zsírmáj erősebb kockázati tényezőnek számít, mint az olyan hagyományos rizikófaktorok, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, a diabétesz, a magas koleszterinszint, a metabolikus szindróma vagy a férfi nem.

A nem alkoholos zsírmáj a leggyakoribb májbetegségnek számít a nyugati országokban. Az orvosok ezt az elhízás és a diabétesz előfordulásának emelkedésével egyre nagyobb aggodalommal figyelnek. A kutatók szerint, ha a jelenlegi irányvonal folytatódik, a nem alkoholos zsírmáj előfordulása 2020-ra a népesség 40 százalékát is elérheti.

2013.07.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések