Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kirekesztettség kreativitásra sarkall

kategória: Pszichológia

A szociálisan számkivetett embereknek talán némi vigaszt adhat, hogy a Cornell Egyetem kutatásai szerint valószínűleg az átlagosnál kreatívabbak, mint ahogy ez volt a helyzet Steve Jobs vagy Albert Einstein, vagy manapság Lady Gaga esetében is. A szociális kitaszítottság tehát a kreativitás fokozódásához vezethet. "Mi azt mondjuk, hogy ez lehetséges..., ha valaki megfelelően tudja kezelni az elutasítást - magyarázta Jack Goncalo egyetemi docens, a tanulmány egyik szerzője. - Segíthet kreatív megoldásokat találni, ha valaki másnak érzi magát."

Vagyis ellentétben a "normális" emberekkel, a kirekesztettek úgy érezhetik, őket nem értik meg, és ezért egy vállrándítással más irányban indulnak el, mondván: ők többet érnek. "A tanulmányunk az első, amely bemutatja, hogyan működik ez" - közölte Goncalo.

Állításukat egy kísérletsorozattal támasztották alá, amelyben az önkéntesek reakcióit manipulálták. Azt mondták ugyanis nekik, hogy kiválaszthatják, kivel szeretnének együtt dolgozni egy projekt során, végül azonban közölték velük, hogy őket senki sem választotta ki. A kutatók ezzel a módszerrel szimulálták a munkahelyre vagy az élet más területére jellemző kirekesztettséget, amely önálló, esetleg kreatívabb teljesítményre ösztönözheti az embereket. Ez ugyan sok embernél negatív következménnyel járhat, vannak azonban olyanok, akikre pozitívan hat, és növeli a kreativitást. "A társadalmi elutasításra a legjobb bosszú a kreativitás lehet" - vonta le a következtetést Goncalo.

A tanulmány a Journal of Experimental Psychology oldalain jelenik meg.

2012.10.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések