Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Növelheti a demencia kockázatát a vérszegénység

kategória: Alzheimer-kór

A vérszegénységben szenvedő idősek esetében - akiknél a vörösvérsejtek száma normálérték alatti - fokozott demencia-kockázattal lehet számolni egy friss tanulmány szerint. A szerzők úgy becsülik, az érintett korosztály 23 százaléka vérszegény. "Hatvanszázalékos kockázatnövekedésre derült fény - összegezte dr. Kristine Yaffe, a Kalifornia Egyetem professzora. - Az anémia és a demencia gyakorisága miatt nagyobb figyelmet kell fordítani a két egészségügyi probléma közötti kapcsolatra. Úgy gondolom, hasznos volna az idősek vérképének rendszeres ellenőrzése."


A vizsgálat több mint 2500, hetvenes éveiben járó férfi és nő bevonásával folyt, s nem bizonyítja, hogy a vérszegénység a demencia kiváltó oka. "Mivel ez egy prospektív vizsgálat volt, annyit tudunk mondani, hogy a vérszegénység összefüggésben áll a demenciával, de megfigyeléses kutatások során nem lehetünk biztosak a kapcsolat természetében. Mindent megtettünk, hogy kizárjuk a többi lehetséges magyarázatot" - közölte Dr. Yaffe.

A vörösvértestek feladata az oxigén szállítása a testben. Anémia esetén kevesebb oxigénhez jutnak az agysejtek. Dr. Yaffe szerint az alacsony agyi oxigénszint az összefüggés alapja. Az anémia rossz általános egészségi állapotról is árulkodhat, okozhatja például vashiány vagy vérveszteség is. Rák, veseelégtelenség és bizonyos krónikus betegségek szintén anémia kialakulásához vezethetnek.

A Neurology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány emlékezteti az orvosokat arra, hogy sokféle állapot eredményezhet demenciát, és azok megfelelő kezelése lassíthatja a szellemi hanyatlást. "Az Alzheimer-kór terjedésével kapcsolatos egyik leglényegesebb aggály, hogy néhány szakértő magából a diagnózisból indul ki, anélkül, hogy a feltérképezné a lehetséges okokat" - fogalmazott dr. Sam Gandy, a New York-i Mount Sinai Kognitív Egészségközpont vezetője.

Jelen tanulmány esetében a megfigyelési időszak kezdetén a résztvevők közül csaknem 400-an voltak vérszegények. A 11 éves periódusban 455-nél állapítottak meg demenciát. A vérszegények 23 százalékánál, és a nem vérszegények 17 százalékánál alakult ki a fokozott szellemi hanyatlással járó állapot.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések