Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hasi zsír cukorbetegséggel fenyeget

kategória: Diabétesz, Elhízás

Az inzulinrezisztens és jelentős hasi zsírmennyiséggel élő túlsúlyos felnőttek esetében sokkal nagyobb a diabétesz kialakulásának esélye a többi túlsúlyoshoz képest - a legújabb kutatási adatok tanúsága szerint. A kutatásban több mint hétszáz, 30 és 65 év közötti túlsúlyos önkéntes vett részt, a vizsgálatok kezdetén nem voltak szív- és érrendszeri betegségeik, és cukorbetegségben sem szenvedtek. A kutatás 7 éve alatt a megfigyelt páciensek 11,5 százalékánál alakult ki diabétesz.


A legjelentősebb rizikófaktor a kettes típusú cukorbetegség szempontjából az inzulinrezisztencia és a nagy mennyiségű zsigeri zsír (a belső szervek körül, a hasüregben található zsírréteg) jelenléte volt. Ezzel szemben a túlsúlyos, nagy mennyiségű bőr alatti zsírréteggel élők esetében nem nőtt a cukorbetegség előfordulási aránya.

Az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek szervezete nem megfelelően használja fel a vércukorszint szabályozásáért felelős inzulint. "A kutatási eredmények szerint a zsíreloszlás és az inzulinrezisztencia segíthet kiszűrni a cukorbetegség szempontjából veszélyeztetett betegeket" - mondta dr. James de Lemos, a Texas Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának munkatársa.

Bár a hasi zsírréteg és a cukorbetegségre való hajlam közti kapcsolat egyértelműen megmutatkozott a kutatás során, a tudósoknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk.

Egyes szakértők szerint a világméretű elhízásjárvány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi harminc évben megduplázódott a kettes típusú cukorbetegséggel diagnosztizált betegek száma. A kutatás részletes leírása a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklap szeptemberi számában olvasható.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések