Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szteroidinjekció után könnyebben törik a gerinc!

kategória: Csontritkulás, Gondolta volna?, Öregedés

A hátfájás ellen epidurális szteroidinjekcióval kezelt betegekre a gerincoszlopban bekövetkező csonttörés megnövekedett kockázata leselkedhet - derül ki a Henry Ford kórház legújabb kutatásából. Shlomo Mandel, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy az eredmények szerint minden egyes szteroidinjekció 29 százalékkal növelheti a csonttörés kockázatát, ez aggályokat vet fel a betegbiztonsággal kapcsolatban. Mandel azt tanácsolja, hogy a szteroidinjekcióval kezelt betegeket tájékoztassák az esetleges töréssel kapcsolatos kockázatról, és végezzenek rajtuk csontvizsgálatot.

Az Észak-Amerikai Gerinc Társaság dallasi éves konferenciáján közzétett tanulmányhoz a kórház kutatói 3000 hátfájással kezelt, legalább egy szteroidinjekciót kapott beteget vetettek össze ugyanannyi olyan pácienssel, akik nem kaptak szteroidinjekciót. A szakértők mindegyik csoportban vizsgálták a csonttörések előfordulását. Túlélés-analízis segítségével kimutatták, hogy a szteroidinjekciók száma a csonttörés megnövekedett kockázatával állt összefüggésben.


A gerincoszlopot érintő csonttörés a csontritkulásos betegek leggyakoribb töréstípusa. A 80 éves nők mintegy 40 százaléka tapasztal gerinctáji törést. A betegeket jellemzően gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és fizikoterápiával kezelik. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek, gyakran epidurális szteroidinjekciót írnak fel a fájdalom csillapítására és a működés javítására. A szteroid alkalmazása azonban összefüggésbe hozható a csökkent csontminőséggel.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések