Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Növekedési hormon - fiatalít?

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Hormonok

A fiatalság megőrzésére áhítozók számára megoldás lehet a növekedési hormont tartalmazó injekció, melyet állítólag amerikai baseballjátékosok is használnak teljesítménynövelőként. De valóban vissza lehet fordítani az idő kerekét?

"Szerintem az emberek egy olyan tablettát vagy injekciót keresnek, amely mintegy varázsütésre újra fiatallá teszi őket" - nyilatkozta Dr. Hau Liu, a kaliforniai San Joséban található Valley Egészségügyi Központ krónikus ápolási osztályának vezetője, az endokrinológia docense. "Az adatainkból azonban az következik, hogy ez a hormon nem az ifjúság forrása."

Liu és munkatársai a növekedési hormon hatását felnőtteken vizsgáló randomizált, kontrollált vizsgálatok eredményeit elemezte és összefüggést talált a testfelépítés változása és a hormonhasználat között, de másban nem észleltek változást.


Azonban a mellékhatások (kötőszöveti duzzanat, ízületi fájdalom, a cukoranyagcsere felborulása, diabétesz) "aggasztóan" gyakran fordultak elő. A növekedési hormont az agyalapi mirigy termeli, fontos szerepe van a szervek és szövetek fejlődésében és fenntartásában, különösen a gyermekkori növekedésben. Az ember negyvenes éveiben a növekedési hormon termelése drámaian csökken, ezért gondolják sokan, hogy a hormon pótlásával vissza lehet fordítani az öregedés tüneteit.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) hivatalosan csak a gyermekek növekedési elmaradásának korrigálására engedélyezte a növekedési hormon használatát és megtiltotta, hogy az öregedésgátló hatást hirdessék. Dr. Mary Lee Vance, a Virginia Egyetem agyalapi mirigyre szakosodott belgyógyász és idegsebész professzora szerint csak a jogi lépések állíthatják meg azokat az embereket, akik sok pénzt áldozva mégis felíratják a növekedési hormont. Áprilisban azonban egy szakértői csoport arra szólította fel a Kongresszust, hogy utasítsa vissza a javaslatot, hogy szigorúbbak legyenek a növekedési hormon használatának feltételei. Ám ameddig le nem zajlanak a további tudományos vizsgálatok, a legjobb, amit az öregedés ellen tehetünk, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozunk és nem dohányzunk.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.15 09:23:51

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések