Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Normál súlyú elhízás

kategória: Elhízás, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

A normális BMI (testtömegindex) tartományba tartozó emberek is aggódhatnak az elhízás miatt - figyelmeztet a Mayo Klinika kardiológusa.A BMI a testtömeg és a testmagasság méterben mért négyzetének a hányadosa, amelyet gyakran alkalmaznak egy egyén túlsúlyának vagy soványságának a meghatározására.Egy Dr. Francisco Lopez-Jimenez és munkatársai által közzétett tanulmány szerint a normál BMI-vel, de zsírtöbblettel rendelkező embereknél nagyobb a valószínűsége a magasabb koleszterinszintnek. A hasi zsírtöbblet miatt a metabolikus szindróma egyéb jellegzetességei is megmutatkoznak, amelyek nagyobb valószínűséggel hajlamosítanak szív- és cukorbetegségre.

Ez az állapot, amelyet Lopez- Jimenez és munkatársai "normál súlyú elhízásnak" neveznek, kiemelkedően gyakori: 2127 normál BMI-jű férfi és nő vizsgálata során 61 százalékukban volt megfigyelhető.

"Úgy tűnik, hogy bármilyen korú felnőttet, férfiakat és nőket egyaránt, bármely rasszba tartozó embert érinthet ez az állapot. Általában a mozgásszegény életmód tehető felelőssé az izomtömeg fogyásáért és eközben a zsírszövet felszaporodásáért. Mindenesetre az embereknek az izomtömegüket kell növelniük és több kalóriát égetniük, ez tűnik a lehető legmegfelelőbb megoldásnak a probléma kezelésében- mondta Lopez- Jimenez. A testmozgás feltétlenül fontos- tette hozzá- és az embereknek erősítő edzést és aerob edzést egyaránt be kellene iktatniuk a fizikai aktivitásuk rendjébe" - nyilatkozta a kutató.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.26 10:30:05

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések