Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Normál súlyú elhízás

kategória: Elhízás, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

A normális BMI (testtömegindex) tartományba tartozó emberek is aggódhatnak az elhízás miatt - figyelmeztet a Mayo Klinika kardiológusa.A BMI a testtömeg és a testmagasság méterben mért négyzetének a hányadosa, amelyet gyakran alkalmaznak egy egyén túlsúlyának vagy soványságának a meghatározására.Egy Dr. Francisco Lopez-Jimenez és munkatársai által közzétett tanulmány szerint a normál BMI-vel, de zsírtöbblettel rendelkező embereknél nagyobb a valószínűsége a magasabb koleszterinszintnek. A hasi zsírtöbblet miatt a metabolikus szindróma egyéb jellegzetességei is megmutatkoznak, amelyek nagyobb valószínűséggel hajlamosítanak szív- és cukorbetegségre.

Ez az állapot, amelyet Lopez- Jimenez és munkatársai "normál súlyú elhízásnak" neveznek, kiemelkedően gyakori: 2127 normál BMI-jű férfi és nő vizsgálata során 61 százalékukban volt megfigyelhető.

"Úgy tűnik, hogy bármilyen korú felnőttet, férfiakat és nőket egyaránt, bármely rasszba tartozó embert érinthet ez az állapot. Általában a mozgásszegény életmód tehető felelőssé az izomtömeg fogyásáért és eközben a zsírszövet felszaporodásáért. Mindenesetre az embereknek az izomtömegüket kell növelniük és több kalóriát égetniük, ez tűnik a lehető legmegfelelőbb megoldásnak a probléma kezelésében- mondta Lopez- Jimenez. A testmozgás feltétlenül fontos- tette hozzá- és az embereknek erősítő edzést és aerob edzést egyaránt be kellene iktatniuk a fizikai aktivitásuk rendjébe" - nyilatkozta a kutató.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.26 10:30:05

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések