Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dohányzó nőket nagyobb veszély fenyegeti

kategória: Daganatos betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

A dohányos nők esetében 25 százalékkal magasabb a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a férfiakéban. Bár a magasabb kockázat oka nem ismert, a kutatók azt gyanítják, hogy a nők szervezete eltérő biológiai reakciót mutat a káros dohányfüstre. A nagyszabású kutatást vezető Rachel R. Huxley, a Minnesotai Egyetem munkatársa elmondta, hogy a nők teste több rákkeltő és más toxikus anyagot vesz magába, mint a férfiaké. A nők ráadásul másképp is dohányoznak: kevesebb cigarettát szívnak, de alaposabban, gyakran egészen a füstszűrőig.

Rachel R. Huxley munkatársával, Mark Woodwarddal hetvenöt tanulmány adatainak metaelemzését végezte el, így összesen közel négymillió ember mintáján vizsgálták a szívbetegség kockázatát a dohányosokban és a nem dohányzókban. Az összesítésből az derült ki, hogy a dohányos nőkben 25 százalékkal magasabb a szívroham kialakulásának kockázata, mint a dohányos férfiakban. A kutatók szerint a nőkre leselkedő kockázat még ennél is magasabb lehet. Bár a nők átlagosan kevesebb cigarettát szívnak, mint a férfiak, a fejlődő országokban a nők még csak nemrég kezdték el a rossz szokást.

A The Lancet folyóiratban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy a dohányos nők esetében a tüdőrák kockázata szintén magasabb. A dohányzó nők kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg tüdőrákban, mint a dohányzó férfiak.

2011.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések