Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Női óvszer - ki használja?

kategória: Nőgyógyászat, Szexológia, Várandósság

Hasznos a nők számára tartott képzés a női óvszerről, derült ki egy észak-kaliforniai vizsgálatból, mely 409 nő bevonásával készült.

Az oktatáson résztvevő nők gyakrabban használják a női óvszert, és összességében előnyben részesítik biztonságos szexet.

A női óvszer hasonlít a hagyományos óvszerre, azonban jóval nagyobb, körülbelül tizenhét centiméter hosszú.
Az óvszert a nő hüvelyébe kell bevezetni, a gumi mindkét végén van egy-egy gumigyűrű, ez tartja helyén az óvszert. Előnye, hogy a hüvely külső felületét is letakarja, vagyis nagyobb területen véd, illetve kétszer olyan ellenálló, mint a férfiak által használt változat.

A résztvevőket családtervezési klinikákról toborozták, majd véletlenszerű elrendezésben két csoportba osztották. Mindkét csoport négy alkalomból álló kurzuson vett részt, a kísérleti csoport a női kondom használatával ismerkedett, a kontroll csoport tagjainak a nők egészségéről tartottak előadásokat. Hat hónap elteltével értékelték az eredményeket. A kontroll csoporthoz képest a vizsgálati csoport tagjai gyakrabban használták a női óvszert, ám ez nem jelentett csökkenést a férfi óvszer használatában. Emiatt a kutatók arra következtetnek, hogy az oktatás növeli a női óvszer használatát, valamint a biztonságos együttlétek arányát.

"Eredményeink alátámasztják, hogy a képzésünk képes lehet csökkenteni a HIV rizikóját a nők körében, így újabb HIV megelőzési eszközként tartható számon" - írták a szerzők.

HáziPatika.com

2008.08.18 09:08:40

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések