Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nincs többé lyukas fog? Itt a hínárfogkrém

kategória: Fog- és szájbetegségek

A jelenleg használt fogkrémekhez és szájvizekhez képest jobb védelmet nyújthat a fogszuvasodás ellen egy hínáron élő baktérium által termelt enzim. A brit Newcastle-i Egyetem kutatói az Alkalmazott Mikrobiológiai Társaság konferenciáján számolnak be eredményükről. Eredetileg azt tanulmányozták, hogy miként lehetne megtisztítani a hajótesteket a rájuk rakódott hínártól. Eközben vizsgálták a hínár felszínén található Bacillus licheniformis elnevezésű baktériumot, amelyből sikerült elkülöníteniük az enzimet.


A laboratóriumi vizsgálatok során mintegy mellékesen derült ki, hogy a B. licheniformis által termelt enzim "átvágja" magát a fogakon lévő plakkon. Ez a plakk úgy alakul ki, hogy különböző baktériumok települnek meg a fogakon, és a fogínyen, majd az elhalt baktériumok maradványaiból létrejön egy biofilm, amelyben megtalálhatók a fogszuvasodást okozó élő baktériumok is.

A hagyományos fogkrémekkel és a fogkefével ezt a plakkot dörzsöljük le a fogainkról, söpörjük ki a fogközeinkből. Ám ez nem mindig hatékony. Bármilyen kevés baktérium marad a fogakon, elindíthatja a fogak romlását. "Úgy találtuk, hogy ez az enzim képes eltávolítani bizonyos nemkívánatos baktériumokat a plakkból" - magyarázta a BBC hírszolgálatának Nick Jakubovics, a kutatók egyike. Szerinte, ha olyan ártó, szuvasodást okozó baktériumokat, mint a Streptococcus mutans, eltávolítanak a fogakról az enzim közreműködésével, akkor nem szükséges "leradírozni" a teljes plakkot.


Animáció: HáziPatika.com

2012.07.08 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések