Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nincs többé kopasz fej...

kategória: Öregedés

Amerikai kutatók megfejtették a férfiak kopaszodásának biológiai okát, jelentősen növelve ezzel egy olyan kezelés kidolgozásának a reményét, amely képes lesz megállítani, vagy akár visszafordítani a rettegett folyamatot. A Science Translational Medicine című folyóiratban közölt tanulmány szerzőinek sikerült azonosítaniuk azt a fehérjét, amely kulcsszerepet játszik a kopaszodás beindításában. A férfiak többségénél nagyjából a negyvenes éveik környékén indul be a folyamat, és mire elérik a hetven éves kort, körülbelül 80 százalékuk küzd már bizonyos szintű hajveszteséggel.

A kopaszodásban jelentős a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon, illetve genetikai tényezők is szerepet játszanak. Ezek hatására a hajtüsző zsugorodni kezd, mígnem láthatatlanul apróvá válik. A Pennsylvania Egyetem kutatói kopasz férfiak és laboratóriumban kitenyésztett egerek vizsgálatai révén figyelték meg, hogy mely gének "aktivizálódása" előzi meg a folyamat beindulását. A prosztaglandin D fehérje megemelkedett szintjét fedezték fel a fejbőr kopasz részein található hajtüszők sejtjeiben, míg az "ép" területeken nem tapasztaltak elváltozást. Az adott fehérje szintjének megemelésétől az egerek teljesen megkopaszodtak a tanulmány során, illetve a beültetett emberi haj növekedése is leállt - olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

"Megtaláltuk tehát a célpontot, amelyre a kezelésnek irányulni kell. A következő lépés azon vegyületek felkutatása lesz, amelyek hatással vannak erre a fehérjére"- mondta az egyetem bőrgyógyászati tanszékén dolgozó George Cotsarelis, a tanulmány vezetője. A kutatóknak továbbá azt is ki kell deríteniük, hogy a fehérje blokkolásával visszafordítható vagy csupán megelőzhető-e a kopaszodás.

2012.03.26 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fogászati ellátás 60 év felett, illetve közgyógyellátottaknál

Ahogy idősödünk, úgy válik egyre gyakoribbá, hogy szükség van a fogak pótlására, ám ezek kedvezményesen járnak, illetve indokolt esetben közgyógyellátottaknak általában ingyenesek.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések