Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mellőzhető a röntgen vakbélgyanú esetén?

kategória: Gyomor- és bélproblémák

A vakbélgyanúval kórházba kerülőket sugárzással működő CT-gépek segítségével vagy ultrahanggal diagnosztizálják. Mindkét módszerrel jelentősen csökkenthető a feleslegesen elvégzett műtétek száma, nemrég elvégzett kutatások azonban arra engedtek következtetni, hogy a CT-vizsgálat során alkalmazott sugárzás jelentősen emeli a később kialakuló rákos megbetegedések kockázatát. Emiatt a kutatók újból felmérik a CT-készülékek szerepét, és vizsgálják, miként lehetne csökkenteni a használatukat. A kutatás anyaga a Pediatrics című folyóiratban jelent meg.


"A vakbélgyulladás diagnózisát nehéz felállítani, mert a tünetek közül sok megegyezik a vírusos fertőzések és más problémák jeleivel - mondta el a kutatás vezetője, Jacqueline Saito sebész adjunktus. - Az egészséges vakbelet senki sem akarja kivenni, de ha gyulladás esetén túl sokáig tétlenkedünk, perforálhat, ami komplikációkhoz és lassabb gyógyuláshoz vezethet."

A féregnyúlvány (appendix) egy ujj alakú képlet, mely a bélrendszer egy szakaszából, a vakbélből ered. Akkor beszél a köznyelv vakbélgyulladásról, ha ez elfertőződik, vagy elzáródik. A tünetek között szerepel a hasi fájdalom, a hányás és a láz. Saito és munkatársai 423 vakbélműtét adatait elemezték a St. Louis Gyermekkórházban. 218 gyermeket ott helyben diagnosztizáltak, 205 esetet pedig más kórházakból utaltak át oda. Megvizsgálták, miként állították fel a kórismét és hogy az operáció nyomán igazolni lehetett-e a CT-vizsgálat eredményeit.

A CT több irányból bocsát röntgensugarakat a testbe, évek óta alkalmazzák e betegség megállapítására. A más kórházakból átirányított gyerekek 85 százaléka átesett operációt megelőző CT-vizsgálaton, a St. Louisba felvetteknek pedig a 45 százaléka. Mostanában kezdik előnyben részesíteni az ultrahangos diagnosztikát, különösen a St. Louisban: itt a gyerekek felét így szűrték, az általános kórházakból átutaltak 20 százalékához képest. 7 százalékukat semmilyen képalkotó eljárásnak nem vetették alá, 15 százalékuknál pedig mindkettőt bevetették. Bár az ultrahang biztonságosabb módszer, speciálisan képzett szakember kell a működtetéséhez.

"E betegség esetén igen nehéz megfelelően végrehajtani a vizsgálatot. A gyermekkórházak személyzete megkapta az ehhez szükséges képzést, de ez egy általános kórházban sajnos nem elérhető" - magyarázta Saito, aki jelenleg azon betegek adatait elemzi, akiknél a műszeres vizsgálatok kizárták a vakbélműtét szükségességét. Arra kíváncsi, voltak-e további tüneteik, illetve végül átestek-e mégis a sebészeti beavatkozáson. "Végeredményben szeretnénk megtudni, miként csökkenthetnénk a CT-vizsgálatok számát a betegellátás veszélyeztetése nélkül. Be kell azonosítanunk azokat a betegeket, akiknél valóban elkerülhetetlen a CT, és azokat is, akiknél más módon is meg lehet állapítani a vakbélgyulladást."

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések