Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nincs kapcsolat az abortusz és a depresszió között

kategória: Depresszió, Nőgyógyászat, Pszichológia, Várandósság

Egy minőségi tanulmány sem tudta a mai napig sem bebizonyítani, hogy az abortusz pszichés kimerültséget, azaz "abortusz utáni szindrómát" okoz. A bizonyítására irányuló törekvések politikai indíttatásúnak tűnnek - állították amerikai kutatók.


A baltmore-i Johns Hopkins Egyetem egy kutatócsoportja 21 tanulmányt nézett át, melyben több, mint 150 000 nő vett részt, és azt találták, hogy nincs jelentős eltérés az abortuszon átesett nők hosszú távú mentális egészségi állapotában a többi nőhöz képest. "A legjobb kutatás nem támasztja alá az "abortusz utáni szindróma" jelenlétét, a poszttraumás stressz-szindróma analógiájára" - mondta Dr. Robert Blum, aki a Contraception című folyóiratban megjelent tanulmányt vezette.

"A legjobb elérhető bizonyítékok alapján az érzelmi károsodás nem lehet az abortuszpolitika szempontja. Ha a cél az, hogy segítsük a nőket, akkor a programmal és eljárásokkal kapcsolatos döntéshozatal során a tudományt nem szoríthatjuk a politika mögé"- tette hozzá Vignetta Charles kutató, a Johns Hopkins doktorandusz hallgatója, aki szintén dolgozott a tanulmányon.

Amerikában évente nagyjából 1,29 millió nő esik át terhesség-megszakításon az Amerikai Betegségmegelőzési Központ szerint. Világszerte évi 25 millió a legális abortuszok száma.

A kutatók áttekintették az összes angol nyelvű, 1989 és 2008 között megjelent publikációt, mely az abortusz és a hosszú távú lelki egészség kapcsolatát vizsgálta. Elemezték azokat, melyek hiteles méréseket tartalmaztak, és tényezőkre bontották az előzetes mentális állapotot és a lehetséges zavaró faktorokat. "A legjobb tanulmányok szerint nincs jelentős eltérés azon nők lelki egészsége között, akik a terhesség művi befejezése mellett döntenek, és azoké között, akik megszülik gyermeküket" - írták a szerzők.

2008.12.10 09:28:12

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések