Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nikotintapasz gyerekeknek!

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet

Mivel a dohányzás a leggyakoribb - elkerülhető - oka a korai halálozásnak, a koraszülésnek és különböző megbetegedéseknek, egy brit független egészségügyi szervezet újabb kampányba kezdett a füstölgés megfékezésére. Angliában a 11-15 évesek 9 százaléka dohányzik, ezért nekik is szükségük lehet a leszoktató módszerekre.

Az egészségre és a népgazdaságra való magas károkra tekintettel brit National Institute for Health and Clinical Excellence - Nemzeti Intézet az Egészségért és a Klinikum Kiválóságáért (NICE) felhívást intézett a kormányhoz, az egészségügyi hatóságokhoz, az orvosokhoz és más, a betegellátásban résztvevőkhöz, hogy még fokozottabban álljanak ki a dohányzásról való leszoktatás mellett. Véleményük szerint éves szinten az összes dohányzó 5 százalékának kell felkínálni a lehetőséget a leszokásra. A cél pedig a 35 százalékos eredmény lenne.

A NICE szerint a dohányzás nemcsak a leggyakoribb oka az elkerülhető korai halálozásnak, de a legfontosabb oka a szegények és gazdagok közötti különbségnek várható élettartam tekintetében. Férfiaknál mintegy a felét teszi ki az osztálykülönbségeknek - állítják.

A dohányzás által kiváltott betegségekhez számítja a NICE nemcsak a rákot, a légúti- a szív- és keringési betegségeket, hanem a gyomor- és bélfekélyeket, az erektilis diszfunkciót és terméketlenséget, a csontritkulást, a szürke hályogot, az öregkori makuladegenerációt és a parodontózist, ugyanúgy a sebgyógyulási zavarokat és a posztoperatív szövődményeket is.

A terhesség alatti dohányzás kedvez a születési rendellenességeknek és károsítja az újszülötteket, akiknek átlagosan 200-250 grammal alacsonyabb születési súlyuk van, mint a nemdohányzó nők újszülöttjeinek. Az újszülöttek halandóságát 40 százalékkal emeli.

A NICE számára a passzív dohányzás veszélyei sem kétségesek. Fokozza a légúti betegségek, az asztma kockázatát, hosszútávon a tüdőrákot, a szívbetegségekét és a stroke-ét is. A dohányzás okozta betegségekért az NHS állami egészségügyi szolgálatnak évente 1,5 milliárd fontot kell kiadni.

Ezért is tartja a NICE a dohányzás leszoktatására irányuló törekvéseket szükségesnek és költséghatékonynak. A nyilvános kampányokon kívül információs kiadványokkal és díjmentes telefonos tanácsadással szeretnék motiválni a dohányzókat a leszokásra.

A nikotinpótló terápiát az orvosok kiskorú betegeiknek is kínálhatják (12 éven felül) és ez Angliában, Skóciában és Walesben az utóbbi évtől csak 18 éven felül megengedett. Előzőleg a korhatár 16 év volt, ami azonban nem akadályozta meg, hogy a 11-15 éves dohányzók aránya 9 százalék volt.

[Forrás: Orient Press]
Animáció: HáziPatika.com

2008.09.09 09:32:56

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések