Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nikotintapasz gyerekeknek!

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet

Mivel a dohányzás a leggyakoribb - elkerülhető - oka a korai halálozásnak, a koraszülésnek és különböző megbetegedéseknek, egy brit független egészségügyi szervezet újabb kampányba kezdett a füstölgés megfékezésére. Angliában a 11-15 évesek 9 százaléka dohányzik, ezért nekik is szükségük lehet a leszoktató módszerekre.

Az egészségre és a népgazdaságra való magas károkra tekintettel brit National Institute for Health and Clinical Excellence - Nemzeti Intézet az Egészségért és a Klinikum Kiválóságáért (NICE) felhívást intézett a kormányhoz, az egészségügyi hatóságokhoz, az orvosokhoz és más, a betegellátásban résztvevőkhöz, hogy még fokozottabban álljanak ki a dohányzásról való leszoktatás mellett. Véleményük szerint éves szinten az összes dohányzó 5 százalékának kell felkínálni a lehetőséget a leszokásra. A cél pedig a 35 százalékos eredmény lenne.

A NICE szerint a dohányzás nemcsak a leggyakoribb oka az elkerülhető korai halálozásnak, de a legfontosabb oka a szegények és gazdagok közötti különbségnek várható élettartam tekintetében. Férfiaknál mintegy a felét teszi ki az osztálykülönbségeknek - állítják.

A dohányzás által kiváltott betegségekhez számítja a NICE nemcsak a rákot, a légúti- a szív- és keringési betegségeket, hanem a gyomor- és bélfekélyeket, az erektilis diszfunkciót és terméketlenséget, a csontritkulást, a szürke hályogot, az öregkori makuladegenerációt és a parodontózist, ugyanúgy a sebgyógyulási zavarokat és a posztoperatív szövődményeket is.

A terhesség alatti dohányzás kedvez a születési rendellenességeknek és károsítja az újszülötteket, akiknek átlagosan 200-250 grammal alacsonyabb születési súlyuk van, mint a nemdohányzó nők újszülöttjeinek. Az újszülöttek halandóságát 40 százalékkal emeli.

A NICE számára a passzív dohányzás veszélyei sem kétségesek. Fokozza a légúti betegségek, az asztma kockázatát, hosszútávon a tüdőrákot, a szívbetegségekét és a stroke-ét is. A dohányzás okozta betegségekért az NHS állami egészségügyi szolgálatnak évente 1,5 milliárd fontot kell kiadni.

Ezért is tartja a NICE a dohányzás leszoktatására irányuló törekvéseket szükségesnek és költséghatékonynak. A nyilvános kampányokon kívül információs kiadványokkal és díjmentes telefonos tanácsadással szeretnék motiválni a dohányzókat a leszokásra.

A nikotinpótló terápiát az orvosok kiskorú betegeiknek is kínálhatják (12 éven felül) és ez Angliában, Skóciában és Walesben az utóbbi évtől csak 18 éven felül megengedett. Előzőleg a korhatár 16 év volt, ami azonban nem akadályozta meg, hogy a 11-15 éves dohányzók aránya 9 százalék volt.

[Forrás: Orient Press]
Animáció: HáziPatika.com

2008.09.09 09:32:56

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések