Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nikotinfüggésben az Egyesüt Államok

kategória: Dohányzás, Gyógyszerészet

A nikotin-függőség az Egyesült Államokban már 15 éve nem volt ennyire magas. A súlyosan nikotinfüggőnek tartott emberek 75 százaléka keres bajára gyógyírt - állítja az Amerikai Mellkasi Betegségek Szakkollégiuma (ACCP) éves gyűlésén közzé tett kutatás.


A kutatók jelentése szerint a nikotinfüggőség súlyossága 12 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban 1989 és 2006 között, a dohányosok közül az erősen függők aránya 32 százalékkal nőtt. Habár a tanulmány határozott növekedést állapított meg a dohányfüggőség terén, ennek oka egyelőre ismeretlen.

Az erősen nikotinfüggő dohányosok sokszor nincsenek is tudatában függőségüknek, dohányzásukat rossz szokásnak tartják csupán, így soha nem is próbálnak leszokni saját maguktól, taglalja az elemzés. "Több szempont alapján lehet valakit erősen nikotinfüggőnek minősíteni. Az egyik ilyen gyorsteszt: ha ébredés után 30 percen belül rágyújt az első cigarettára, valószínűleg erősen függő" - mondta a vizsgálat vezetője, David Sachs.

A tanulmány eredményei tükrében több egyénre szabott függőségi kezelésre van szükség a függőség mértékének megfelelően. Elképzelhető, hogy növelni kell a gyógyszerek adagjait és a kezelés időtartamát. Ki kell próbálni a gyógyszerek különböző kombinációját és nagyobb hangsúlyt kell helyezni az elvonási tünetek minimalizálására, hogy megakadályozzák a kezelés sikertelenségét. 

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.03 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések