Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nézzen sportközvetítést és jobban fog az agya!

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Nemcsak az atlétáknak, a szurkolóiknak is javul a nyelvkészsége a sportjátékok követése közben. A Chicago Egyetemen végzett kutatások szerint az agy sportjátékkal elfoglalt része ilyenkor már a sportnyelv megértésére fókuszál.

A kutatást jégkorongosokon, szurkolókon és olyan embereken végezték, akik sohasem látták vagy játszották ezt a sportot. Kiderült, hogy miközben a játékosok és a szurkolók figyelik a sportközvetítést, a cselekvések tervezéséért és kontrollálásáért felelős agyterületek aktiválódnak. Ez az agyi aktivitásfokozódás segít megérteni a sportról szóló információkat, még abban az esetben is, mikor valaki nem vesz részt közvetlenül a játékban. 

A tanulmány szerint az agy sokkal rugalmasabb lehet felnőttkorban, mint azt gondolták. "A nyelvhez közvetlenül nem kapcsolódó aktivitások, mint például a sportjáték vagy annak nézése is segíti a nyelvi megértést, mivel a cselekvésért felelős agyterületek erősen bevonódnak  ilyenkor a nyelv megértésébe" - mondta Sian Beilock, a Chicago Egyetem pszichológus professzora. 
"A sportjátéknak és nézésének tartós hatása van a nyelvi megértésre, mivel megváltozik azon idegpályák működése, melyek serkentik a sportkészségnél aktív területek felfogóképességet" - mondta.  

A kutatásnak számottevő hatása lehet a tanulásra. "A sportjátékok közben olyan agyi ideghálózatok aktiválódnak - ezek alap esetben nem kapcsolódnak közvetlenül a nyelvhez -, melyek segítik az aktivitáshoz kapcsolt nyelv megértését" - tette hozzá Beilock. 

A kutatáshoz 12 profi főiskolás jégkorongost, 8 szurkolót és 9 olyan egyént vontak be, akik soha nem látták a játékot, hallottak jégkorong közvetítést, vagy a benne lévő szakkifejezéseket. A kutatás alatt hétköznapi aktivitással kapcsolatos mondatok is elhangzottak, és miközben az alanyok hallgatták a különféle mondatokat, az agy fMRI (funkcionális mágneses rezonancia) vizsgálatával feltérképezték a nyelv hallgatása közben legaktívabb agyterületeket. Az fMRI szkennelés közben, a mondatok meghallgatása után egy sor tesztet kellett a vizsgált alanyoknak kitölteniük, melyekkel felmérték nyelvi megértésüket. Bár a mindennapi aktivitással kapcsolatos elhangzottakat mindenki megértette, a jéghokisok és szurkolóik jelentősen jobbak voltak a játékhoz kapcsolt nyelvi megértésben, mint az újoncok.

"Az agy leképezése során kiderült, hogy miközben a jéghokisok és szurkolóik jégkoronggal kapcsolatos mondatokat hallanak, agyukban olyan agyterületek aktiválódnak, melyek normális esetben csak a tervezésnél és a jól begyakorlott cselekedeteknél jellemzőek. Az agy, mozgással kapcsolatos területeiben megnőtt aktivitás segíti a jégkorongosokat és szurkolóikat a jobb nyelvi megértésben. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a sportolás vagy pusztán csak a nézése is sokkal jobb nyelvi megértést eredményez" - mondta Beilock.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.08 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések