Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nézzen a körmére!

kategória: Bőrgyógyászat

A körmök sok mindenről árulkodnak: tulajdonosuk ápoltságáról, de egészségéről is. A köröm alakja, színe, állagának megváltozása fontos jelzés lehet az orvos számára. Elszíneződése májbetegségre, vagy szív- és érrendszeri zavarokra, a két körömszél kanálszerű felhajlása például vashiányra utal, ha domború a köröm felszíne, szív és tüdő, légzőszervi bajok állhatnak a háttérben, az apró fehér pontok pikkelysömört jeleznek.
Külső hatásra a körömlemez elvékonyodhat, és harántirányú barázdák jelennek meg rajta. A kiváltó ok lehet fertőző vagy krónikus betegség, de akár csak helytelen körömápolás is. Ezért van szükség megbízható gyógypedikűrösre - mondja Róth Éva, akinek magának is ez a mestersége. Körömbetegségek esetén sebész, bőrsebész, bőrgyógyász, belgyógyász, sőt még pszichológus, esetleg természetgyógyász közreműködésére is szükség lehet.

Néhány példa a leggyakrabban előforduló körömbetegségek közül: körömágygyulladás, ez a körmök szélén kialakuló fertőzés következménye. A bőr berepedése tartós irritációnak, szűk, kényelmetlen cipő viselésének a következménye. A duzzadt köröm alatt megtelepednek a baktériumok és gombák, fájdalmas fertőzéseket okozva. A benőtt köröm olyan elváltozás, mikor a köröm a kéz vagy láb irányába nő, tehát rendellenesen, vagy a köröm mellett a bőr gyorsabban nő és beborítja a köröm egy részét is. Főként akkor kezd fájni, ha a körmöt nyomás éri, ilyenkor akár gennyes hólyagok is kialakulhatnak.

A leggyakrabban előforduló körömbetegség a gombásodás. Sok minden okozhatja, a cukor- és érrendszeri betegségektől kezdve a közös zuhany használatáig. Látványos jelei vannak, a köröm megvastagszik, elszíneződik, alatta törmelékes anyag halmozódik fel. A gomba olyan enzimet termel, amely megemészti a körömben lévő keratint, ezáltal megváltozik a köröm szerkezete, és a körömlemez elválik a körömágytól. A cipő rendszerint nyomja az így megvastagodott körmöt, fájdalmat, és gyulladást okozva.

A körmöt megtámadó gombák sokfélék, gyógyításuk alapja a fertőző gombafajta azonosítása. A gombás fertőzések ma már jól, eredményesen kezelhetők, különféle külsőleg alkalmazott szerekkel és szájon át bevehető gyógyszerekkel is. A fertőzés megszűnése után ép köröm nő, de a visszafertőződés veszélye fennáll.


Animáció: HáziPatika.com

2012.02.19 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések