Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Netfüggő" a falusi nagymama

kategória: Gondolta volna?, Öregedés

Amikor nagyobbik fiát szülte, még nem volt villanyáram az otthonukban. Manapság viszont órákat ül a számítógép előtt, internetezik Lückl Fülöpné. A 73 éves györkönyi nagymama számos dologra használja a világhálót: információkat, úti filmeket keres, barátaival tartja a kapcsolatot.

- Azt szeretném, ha mindig tél lenne - vallja be Lückl Fülöpné, Lamm Erzsébet. Nem a hőséget unta meg, csupán tavasztól őszig a kerti és házkörüli munka gyakran szólítja el új keletű hobbijától, a számítógéptől.
A gépelés - köszönhetően annak, hogy 1954-ben gépírást tanult, majd a helyi termelőszövetkezet ügyintézője volt - nem idegen számára, de a komputerrel és a világhálóval hetvenéves kora után ismerkedett meg Erzsi néni. Eleinte nagyon idegenkedett az internetes technikától, de végül meggyőzték, hogy a helyi nyugdíjasklub elnökeként illik jó példával elöl járnia, és megbarátkoznia a számítógéppel. Így aztán az alig ezer lelkes település jól felszerelt és élettel teli teleházában csatlakozott egy számítógép- és internethasználatot népszerűsítő kurzushoz.

Három hét sem telt el, és megírta az első elektronikus levelet unokájának, kérve, hogy segítsen, mert gépet, internetet szeretne.
Azóta napi másfél-két órát tölt a komputer előtt. Olyan ügyesen eligazodik a világhálón, hogy sok fiatal megirigyelhetné. Leginkább a kisfilmeket szereti. Mint mondja, legalább tízezret tárol belőlük. Ezek közül is az úti filmek a kedvencei, hiszen kárpótolják az elmaradt utazásokért, amelyeket pedig annyira szeretett volna megvalósítani. Ma már azonban nem tud lépést tartani a fiatalokkal egy-egy út során - nem úgy a neten!
"Az egész világot beutazom így. Most éppen Írországban voltam" - meséli nevetve. A filmeket leggyakrabban egy francia honlapról tölti le - árulja el, és már lép is fel az oldalra.

Azt is készséggel megmutatja, hogy a telefonhívásait is az internet segítségével bonyolítja. Eleinte Skype-on beszélgetett ismerőseivel, újabban inkább a kevésbé ismert VoipCheap segítségével. Informatikus unokája hívta fel a figyelmét a jó lehetőségre, a telepítésben is ő volt a segítségére. A nagymama azonban innentől már önállóan eligazodik, sőt készséggel beszél arról, hogyan kell használni, mi az előnye.
- Három hónapig ingyen beszélhetek Európa minden országával, sőt Amerikával is. Utána kezd fogyni a pénz, amelyet feltöltöttem - magyarázza.
Mint mondja, amennyire berzenkedett az internettel szemben, olyannyira rabja lett. - Nem hogy agitálok, egyenesen harcolok azért, hogy minél több nyugdíjas megismerkedjen a számítógéppel és a világhálóval - teszi hozzá.
Szerinte ugyanis az internetnek rendkívül sok előnye van. Ő maga özvegy, gyerekei családjukkal élnek. Az internetnek köszönhetően sok barátra tett szert, felfrissítette a rokoni kapcsolatokat, megtalálta a régi iskolatársakat. Egyikük Kanadában él, vele gyakran beszél. Szavaiból kiderül, nagy öröm, hogy a webkamerának köszönhetően láthatja is.
Sokat játszik a neten, levelez, csereberél - például filmeket. Azt is kihasználja, hogy a világhálón sok információt meg lehet találni. Egyszer egy betegségnek, másszor egy receptnek néz utána. Azt is itt böngészve dönti el, hogy mit hol vesz meg. Most éppen az elektromos kerékpárról igyekszik a lehető legtöbbet megtudni.

Az, hogy idős falusi asszony létére eligazodik eme új kommunikációs csatornán, szül néha mosolyra fakasztó történetet. Ilyen volt, amikor felkereste az internetes szolgáltatót, mert a kétéves hűségidő lejárta után új szerződést szeretett volna kötni. Felidézte, hogy neki az egy gigás internet, amelyre előfizetett, nem elég, "nagyobbat" szeretne. Majd arról faggatta az ügyintézőt, hogy melyik műholdról veszik a tévéadást, mert számára az Astra a legkedvezőbb, ő azt szeretné...
Olyan természetesen beszél mindezekről, mint más hozzáhasonló nagymamák a süteményreceptekről. Bizony - jegyzi meg mosolyogva -, amikor Ervin fia 1957-ben megszületett, még villanyuk sem volt, most meg, ha odaül a gép elé, bárkivel kapcsolatba léphet, tartózkodjon Piliscsabán vagy akár Montréalban.

A kérdésre, hogy az előnyök mellett van-e hátránya az internetezésnek, elneveti magát, majd elárulja, hogy nem mond le semmiről sem, esetleg csak a tv-sorozatokról. Férje halála óta egyedül él; a családjával és a nyugdíjasklubbal való törődésre a világhálón való barangolás mellett is van ideje, változatlanul aktív tagja a közösségnek, rendezi a házat, elvégzi a ház körüli teendőket. Nem látja kárát, hacsak nem annyiban, hogy néha odaég a sütőben, a tűzhelyen az étel, mert belefeledkezik az internetezésbe...

2010.07.26 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések