Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nemsokára kiderül, hogy véget ért-e az influenza világjárvány

kategória: Fertőző betegségek, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Még ebben a hónapban összeül a H1N1-influenza szakértőikből álló rendkívüli bizottság, hogy meghatározza, tetőzött-e a világjárvány.

Médiatár főoldal
videó

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama
"A WHO felkéri rendkívüli bizottságát, tartson megbeszélést a hónap második felében, hogy kiértékelje a helyzetet, és útmutatást nyújtson a WHO számára azzal kapcsolatban, vajon a járvány túl van-e a tetőpontján" - jelentette be Keiji Fukuda, a WHO főigazgatójának H1N1-influenzával kapcsolatos különleges tanácsadója. "Azt reméljük, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk."

Az ENSZ egészségügyi szerve szerint az A(H1N1) influenzajárvány a világ nagy részén visszavonulóban van, és a jelek szerint átmeneti szakaszba került. Fukuda ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavaly hirdetett világjárvány-riadót nem lehet egyik napról a másikra lefújni. A közeljövőben a "sertésinfluenza" különböző mértékben továbbra is terjedhet a világ minden részén, és bizonyos területeken helyi járványok alakulhatnak ki. A jelek például arra utalnak, hogy a pandémiás influenza most Nyugat-Afrikában ütötte fel a fejét. "Most látjuk a közösségi fertőzés első jeleit Szenegálban" - nyilatkozta Fukuda.

A WHO adatai szerint több mint 15.000 ember vesztett életét a járvány következtében világszerte azóta, hogy az A(H1N1) vírustörzs felbukkant Mexikóban és az Egyesült Államokban.

Magyarországon a meglepően magas szegedi újinfluenzás halálozások miatt indított vizsgálatokból az derült ki, hogy a 14 újtípusú H1N1-influenzával megfertőzött egyike sem volt beoltva.
Médiatár főoldal
videó

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

"Egyértelműen megállapították a boncolási jegyzőkönyvek alapján, hogy mind a 14 beteg szervezetében jelen volt a H1N1 vírus" - jelentette ki Dr. Tompacz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézet Epidemiológiai osztályának vezetője. Ahogy fogalmazott, "a halál oka viszont nem minden esetben tudható be egyértelműen ennek a vírusnak. Összesen csak 3-4 esetben fedezték fel a boncorvosok a vírusos tüdőgyulladás szövődményét." Hozzátette még, hogy "a kismamát kivéve, aki a rizikócsoportba tartozott és még fokozottabban szüksége lett volna az oltásra, valamennyijüknek súlyos, alap betegségeik is voltak. Náluk a H1N1 vírus hatására ezek az alap betegségek tovább súlyosbodtak. Ezekben az esetekben maguk az alap betegségek vezettek a halál kimeneteléhez".

A szezonális influenzajárvány viszont épp most kezd kialakulni Magyarországon: a laboratóriumi vizsgálatok igazolják a vírus jelenlétét.
Médiatár főoldal
videó

A magyar vakcina az egyik legjobb a világon

A magyar vakcina az egyik legjobb a világon

"Patikai forgalomban kapható még vakcina a szezonális influenza ellen, de a veszélyeztetettek számára ingyenesen felvehető magyar FLUVAL A, B szezonális oltóanyag már elfogyott" - mondta el dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Információi szerint "a rizikó csoportba tartozók számára 1.300.000 adag állt rendelkezésre. Minden évben ennyit oltunk, az idén mind el is oltottuk. Ezzel a rizikócsoportba tartozók, akik be akarták magukat oltatni, mind védettek".
Azoknak pedig, akik rendelkeznek vakcinával, csak még nem oltatták be magukat, azt ajánlotta a főosztályvezető, hogy mindenképpen tegyék meg. Ahogy fogalmazott: "noha a védettség kialakulása két hét, mivel még az influenzajárvány időszakának, mely januártól májusig tart, csak az elején járunk, van értelme az oltásoknak".

"Nem ad védettséget a H1N1 elleni vakcina hagyományos influenzával szemben" - árulta el Ócsai. Elmondta, hogy "nem védettebb az, aki már kapott influenza elleni oltást, de a szervezet reagáló képessége gyorsabb a fertőzésnél, így nagyobb esélye van, hogy kevésbé súlyos lefolyással vészelje át a betegséget, mivel gyorsabban tud reagálni". Hozzátette, "a két vírus egyszerre nem fordulhat elő, egy időben ugyanis csak egy vírus tud szaporodni az emberi szervezetben. Amennyiben azonban halmozott, egymás utáni fertőzésekről van szó, sajnos a második után még nagyobb az esélye annak, hogy bakteriális szövődménnyel is számolni kell".
Médiatár főoldal
videó

Így kell kezet mosni járvány idején

Így kell kezet mosni járvány idején


"Terhességük második felére az anyák immunrendszere annyira legyengül, hogy fokozottabban ki vannak téve a vírusnak" - emelte ki a szakember.
Mivel a gyerekeket fél éves korukig nem lehet oltani, az egyetlen mód, hogy a gyermek ellenanyaghoz jusson, hogyha az anya be van oltva. Ugyanis ez esetben megkapja az ellenanyagot az anyától a placentán keresztül, ami 6-8 hónapig kering a csecsemő vérében, védelmet nyújtva ezzel számára".

Kétes értékű beavatkozásoknak tartja a sóval gargalizálást, vitaminszedést, a változatos táplálkozást dr. Ócsai Lajos, mivel szerinte ezek nem képesek meggátolni, hogy valaki megfertőződjön. Ahogy fogalmazott, "enyhíthetik a betegség lefolyását, viszont ettől még az ember szervezetében a vírus tovább tud szaporodni, megfertőzve másokat". Véleménye szerint: "csak úgy lehet elvágni a vírus terjedését, ha megpróbáljuk, valahogyan átvészelni a betegséget, vagy ha beoltatjuk magunkat".

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Videó: HáziPatika.com

2010.02.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések