Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem egyformán betegek a nők és a férfiak

kategória: Gondolta volna?

A Padovai Egyetem munkatársai az elmúlt 40 évben hasonlították össze daganatos betegek, szívbetegek, és májbetegek tüneteit, és eltérést találtak a férfiak és nők között. Giovannella Baggio professzor és munkatársainak következtetése szerint a betegségre a férfiak és a nők szervezete különbözőképp reagál, és ezeket az eltéréseket a betegellátásban is figyelembe kell venni.

Például szívroham esetén a férfiak a tankönyvi jeleket mutatják, vagyis mellkasi fájdalom jelentkezik, mely a bal karba sugárzik, ezzel szemben a nőkre inkább a hányinger és a hasfali fájdalom jellemző. A vizsgálat öt területet érintve (szív- és érrendszeri betegségek, rák, májbetegségek, csontritkulás és gyógyszerhatások) vázolja részletesen a figyelemfelkeltő jelek nemi különbözőségét.

A modern orvostudomány igyekszik figyelembe venni a betegek szociális és lélektani jellemzőit, mégsem tulajdonítunk kiemelt jelentőséget a nem szerinti eltéréseknek. A klasszikus gyógyászat a férfiúi szervezetet veszi irányadónak, ez a harmadik évezred küszöbén elfogadhatatlan. A Clinical Chemistry and Laboratory Medicine oldalain megjelent tanulmány rávilágít, hogy ugyan a tünetek eltérnek, azonban például infarktus esetén pontosan ugyanazokat a vizsgálómódszereket kell alkalmazni - már ha az orvos gondol a diagnózisra.

Ehhez hasonlóan a vastagbélrákot és más daganatokat célzó elemzés is rávilágított, hogy a nőknél más tünetek jelenhetnek meg. Ráadásul más a nők daganatainak kemoterápiára való reagáló készsége, mint férfiak esetén. Nőknél az epeutakat érintő autoimmun májbetegség kockázata magasabb, csakúgy mint a hepatitis C okozta krónikus májzsugoré - ennek oka a lehet a két nem közötti hormonális különbség. Az aszpirin is eltérő hatékonyságú a két nemben, illetve a csontritkulás is eltérően jelentkezik, bár nőknél jóval gyakoribb.

2013.06.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések