Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Németországban kellene megöregedni. Vagy mégsem?

kategória: Öregedés

Németországban minden korábbi idős generációnál jobb körülmények között él a 60 éven felüliek jelenlegi nemzedéke, a 21,5 millió fős tömeg összesített vagyona tavaly elérte a 400 milliárd eurót. A GfK piackutató társaság adatai szerint a "60+ generációban" a háztartások átlagos megtakarítása 30 ezer euró, a saját tulajdonban lévő lakásban élők aránya pedig 60 százalék, ami messze meghaladja a 45 százalék körüli országos átlagot.

Az idős nemzedék tagjai a 400 milliárd eurós vagyon ellenére egyre szívesebben vesznek fel hitelt, a 60-64 éves korosztályban az utóbbi tíz évben 41 százalékkal, a 70 éven felüliek körében több mint 60 százalékkal nőtt a hitelt felvevők aránya a Schufa hitelinformációs társaság felmérése szerint. A Schufa adatai szerint az idősek még a kiemelkedő német átlagnál is jobb adósok: a késedelem nélkül törlesztett hitelek aránya tavaly 98 százalék volt a 60 éven felülieknél, míg az országos átlag 97,5 százalék volt. Az idősek a hitelt jellemzően autóvásárlásra vagy lakásfelújításra fordítják, a felvett összeg átlagosan 8800 euró volt tavaly, több mint ezer euróval meghaladta a 7712 eurós országos átlagot.

A 82 milliós országban 2030-ban már a lakosság csaknem egyharmada, 28,5 millió fő tartozik majd a 60 fölöttiek nemzedékébe. Az idősek arányának gyors növekedése szakértők szerint egy sor változást indíthat el vagy gyorsíthat fel, így például átalakíthatja a reklámszakmát, amely jelenleg a 18-49 éves korosztályt tekinti a legfontosabb kereskedelmi célcsoportnak. Ugyanakkor a jómód mellett az időskori szegénység is meghatározó társadalmi jelenség lehet 10-15 éven belül.

Mindenekelőtt a részmunkaidőben dolgozók - a minijob elnevezésű, havi legfeljebb 400 eurós jövedelmet jelentő foglalkoztatási formában alkalmazottak - tömegét fenyegeti ez a veszély. Az ebbe a csoportba tartozó, csaknem 7,5 millió munkavállaló ugyan nem fizet jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot, viszont aki tartósan részmunkaidős állásban dolgozik, igen alacsony nyugdíjra számíthat - írták német lapok a szociális minisztérium kimutatására hivatkozva. E szerint aki munkaképes korában végig részmunkaidőben dolgozik, az nagyjából havi 200 euró nyugdíjra számíthat. Jelenleg a hivatalos szegénységi küszöb egyszemélyes háztartás esetén havi 826 euró adózás utáni jövedelem.

2012.03.31 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések