Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nemcsak, hogy mit, hanem hogy mikor!

kategória: Táplálkozás

A Nature Medicine oldalain bemutatott vizsgálat szerint a zsírsejtek biológiai óráját szabályozó gén működési zavara egérkísérletekben elhízáshoz vezetett. A gént úgy sikerült módosítani, hogy az állatok akkor táplálkoztak, amikor normálisan alvási fázisban kellett volna lenniük. Ez a szervezet energiaraktárainak, a zsírszövetnek a felszaporodását vonta maga után. A Pennsylvania Egyetem munkatársainak tanulmánya két meglepő eredménnyel szolgált. Először is a napszakváltás az energiaraktározási folyamatok előtérbe kerülésével járt, annak ellenére, hogy az egerek nem fogyasztottak több kalóriát. Ez az állapot gyakorlatilag megfelel az emberek "éjszakai evés"-szindrómájának.

Dr. Garret FitzGerald és munkatársainak második meglepő megállapítása, hogy a perifériás szövetek biológiai órája képes függetleníteni magát a központi szabályozástól. Valahogy úgy, mint ahogy a zenekarban a karmester vezényli a zenészek játékát. Normálisan az agyban lévő hipotalamusz szabályozza az étvágyat, ennek aktivitása a táplálék felvételével csökken. Azonban a perifériás biológiai óra zavara megszakítja a központ cirkadián ritmusát, ami egereknél nappali, embereknél éjszakai táplálékfelvételhez vezet, ráadásul az anyagcsere-folyamat is megváltozik. Ez megmagyarázza, hogy az éjszakai műszakban dolgozóknál, illetve az alvási rendellenességben szenvedők körében miért gyakoribb az elhízás.

Az energia-egyensúly szabályozása többszörös jelátviteli mechanizmust igényel, a kommunikáció a központi idegrendszer és a perifériás szövetek, például a máj és a szívizom között valósul meg. Ugyanígy, az energiát raktározó és szükség esetén mozgósító zsírsejtek is kapcsolatban állnak az aggyal a leptin nevű hormon révén. A leptin felszabadulásának következménye jobb energiafelhasználás és kevesebb étkezés lesz. Csakhogy a zsírsejtek órájuk zavara miatt kevesebb mennyiségű telítetlen zsírsavat bocsátanak a vérbe, ami a hipotalamusz számára ingert jelent, így stimulálni fogja a táplálék felvételét.

2012.11.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések