Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Néma szélütés fenyegeti a 60 éven felülieket!

kategória: Balesetek, elsősegély, Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

Ausztrál kutatók szerint a 60 éven felüliek, különösen a magas vérnyomásban szenvedők, "néma stroke-on" eshetnek át, amiről ráadásul nem is tudnak.

"Ez a fajta agyérgörcs valójában nem is néma, mert emlékezet- és gondolkodászavarokkal hozható összefüggésbe, és a demencia egyik típusát is okozhatja" - nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Perminder Sachdev, a New South Wales Egyetem neuropszichiáter professzora az Amerikai Neurológiai Akadémia sajtótájékoztatóján.


A Neurology folyóirat július 28-i számában közzétett vizsgálatban 477 hatvan és hatvannégy év közötti személy egészségi állapotát figyelték meg négy évig. Az eredmények alapján a csoport 7,8 százaléka tapasztalt néma lakunáris infarktust, tehát olyan agyérgörcsöt, amely nem okozott felismerhető tüneteket. E rendellenesség során gátlódik a véráram valamelyik olyan artériában, amely az egyik mélyen fekvő agyi területre vezet. A vizsgálati csoport további 1,6 százaléka szenvedett néma stroke-ot a tanulmány időszakának végére.

A magas vérnyomásban szenvedők esetében 60 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a néma agyérgörcs kialakulásának, mint a normális vérnyomással rendelkezők esetében. A vizsgálat azon résztvevői, akik úgynevezett fehérállomány hiperintenzitásban szenvedtek, ötször nagyobb valószínűséggel kaptak néma agyérgörcsöt, mint az agykárosodás e fajtájában nem szenvedők.

Annak ellenére, hogy viszonylag tünetmentes, a néma stroke az Amerikai Neurológiai Akadémia szerint jelentős egészségügyi rendellenesség az idősek körében. Azok esetében, akik korábban néma stroke-ot szenvedtek, nagyobb a későbbi agyérgörcs kialakulásának valamint a mentális készségek felgyorsult leépülésének kockázata. A magas vérnyomás mellett a cukorbetegség, a szívbetegség, a dohányzás és az előrehaladott életkor is a kockázati tényezők közé tartozik.

Az Akadémia azt javasolja, hogy ha valaki a stroke bármely tünetét tapasztalja, haladéktalanul hívjon mentőt. A stroke leggyakoribb jelei a következők:

Hirtelen gyengeség vagy a kar, lábszár illetve arc zsibbadása, többnyire csak az egyik oldalon.

Homályos látás gyors kialakulása az egyik vagy mindkét szemben.

Járási nehezítettség, szédülés, valamint egyensúly vagy koordinációs zavar.

Hirtelen zavarodottság vagy beszédzavar.

Hirtelen, súlyos fejfájás bármiféle ismert ok nélkül.

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések