Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem emeli a vérnyomást a gyümölcscukor

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás

A fruktóz nagy mennyiségű bevitele nem hozható kapcsolatba a vérnyomás emelkedésével - állítják a St. Michael Kórház munkatársai.Vizsgálatuk a gyümölcscukor hosszútávú ártalmatlanságát bizonyította, holott korábbi tanulmányok szerint a fruktóz fogyasztása embereknél azonnali vérnyomás-fokozódást von maga után. Dr. David Jenkins és Dr. John Sievenpiper pontosan ennek az ellenkezőjét írta le: a több mint hét napig tartó fruktózbevitel csökkentette a vérnyomás diasztoléját (ez a szív elernyedésekor mért érték).

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségeknek nyújthat táptalajt (szívroham, stroke, vesebetegség, hirtelen halál), és a fruktóz kedvezőtlen hatását régóta feltételezik. Jelen vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy valóban káros-e a vérnyomásra a gyümölcscukor, vagy csupán a többletkalória a felelős. Például az üdítők igen nagy mennyiségű fruktózt tartalmaznak, de ugyanakkor kalóriában is gazdagnak számítanak.

A vizsgálat során különböző fruktózforrások hatását elemezték ki, ezek között természetes táplálékok (gyümölcsök és zöldségek) és mesterséges tápanyagok (az italok alapját adó cukorszirup) is szerepeltek. Az elemzés korábban megjelent 13 tanulmány anyagát ölelte fel, az összesen 352 résztvevő legalább hét napig fogyasztott gyümölcscukrot. Az átlagos bevitel napi 78,5 gramm volt. (Becslések szerint az Egyesült Államokban 49 gramm az átlagos napi fogyasztás.)

2012.02.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

6 kérdés - a bankkártyáról, külföldön

Régen az ember könnyen meg tudta jegyezni, hol van a városban az a két-három ATM, amelyet rövid buszozással meg tud közelíteni otthonról, ha hirtelen készpénz szűkébe kerülne. Még viccesebb volt, ha a bankkártyáját vásárlásra akarta használni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések