Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem végzek abortuszt!

kategória: Nőgyógyászat

Ezt az olasz nőgyógyászok 70 százaléka jelentette ki - áll az olasz Egészségügyi Minisztérium jelentésében.

Olaszországban az orvosok morális megfontolások alapján dönthetnek úgy, hogy nem végzik el a beavatkozást.

Az abortuszt 1978-ban legalizálták Olaszországban, de a Vatikán nyomására a törvénybe egy záradékot illesztettek, miszerint az orvosok "lelkiismereti okokra" hivatkozva dönthetnek úgy, hogy nem hajtanak végre ilyen műtétet.
2003 és 2007. között az olyan nőgyógyászok aránya, akik a lelkiismereti klauzulára hivatkozva kerülik abortusz végrehajtását, 58,7-ről 69,2-re nőtt. Az abortuszoknál közreműködő aneszteziológusok között pedig ez az arány 45,7-ről 50,4-re emelkedett - állítja a minisztériumi jelentés.

Délen ez a növekedés még markánsabb, bizonyos területeken a ráta majdnem megduplázódott. Campania Nápoly körüli régióban a műtét végrehajtását megtagadó orvosok aránya 83 százalékra nőtt, míg Szicíliában ez az arány 84,2 százalék.

Mindezalatt az abortuszok száma alig csökkent.
2006. és 2007. között 131 ezerről 127 ezerre való csökkenést regisztráltak, ami három százalékos visszaesést jelent. A minisztérium szerint az illegális abortuszok is visszaesőben vannak, körülbelül 15 ezer történhet évente.

"Veszélyben van az abortusz törvény, mivel egy abortusz végrehajtásához vezető út egyre inkább egy akadálypályához hasonlít" - mondta Silvio Viale, a választás lehetőségét pártoló milánói nőgyógyász az ANSA hírügynökségnek.

Copyright AFP, [2008] / Translation Medipress

2008.04.25 10:01:48

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések