
Nem védett az infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin
kategória: Gyógyszerészet, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás
Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.Több mint 4800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon. A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.
Daan Kromhout kutatásvezető, a Wageningeni Egyetem munkatársa elmondta, a hatékonyság hiánya utalhat arra is, hogy a margarint nem fogyasztó, ám 85 százalékos arányban koleszterinszintet csökkentő sztatint, valamint vérnyomáscsökkentőt és vérhígítót szedő páciensek gyógyszerezését igen jól állították be, ez pedig hatékonyan védte az érrendszeri katasztrófától a pácienseket.
A tanulmányban részt vevő emberek 60 és 80 év közötti férfiak és nők voltak, akik nagyjából négy évvel korábban szenvedtek el szívrohamot.
A tanulmány eredményeit vasárnap ismertették az Európai Szívgyógyász Társaság stockholmi konferenciáján, és tették közzé a New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat online kiadásában.
Animáció: HáziPatika.com
2010.09.03 00:02:00
forrás: MTI
Kapcsolódó hírek, érdekességek
h i r d e t é s
