Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem védett az infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin

kategória: Gyógyszerészet, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.

Több mint 4800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon. A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.
Daan Kromhout kutatásvezető, a Wageningeni Egyetem munkatársa elmondta, a hatékonyság hiánya utalhat arra is, hogy a margarint nem fogyasztó, ám 85 százalékos arányban koleszterinszintet csökkentő sztatint, valamint vérnyomáscsökkentőt és vérhígítót szedő páciensek gyógyszerezését igen jól állították be, ez pedig hatékonyan védte az érrendszeri katasztrófától a pácienseket.

A tanulmányban részt vevő emberek 60 és 80 év közötti férfiak és nők voltak, akik nagyjából négy évvel korábban szenvedtek el szívrohamot.
A tanulmány eredményeit vasárnap ismertették az Európai Szívgyógyász Társaság stockholmi konferenciáján, és tették közzé a New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat online kiadásában.

Animáció: HáziPatika.com

2010.09.03 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések