Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem védett az infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin

kategória: Gyógyszerészet, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.

Több mint 4800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon. A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.
Daan Kromhout kutatásvezető, a Wageningeni Egyetem munkatársa elmondta, a hatékonyság hiánya utalhat arra is, hogy a margarint nem fogyasztó, ám 85 százalékos arányban koleszterinszintet csökkentő sztatint, valamint vérnyomáscsökkentőt és vérhígítót szedő páciensek gyógyszerezését igen jól állították be, ez pedig hatékonyan védte az érrendszeri katasztrófától a pácienseket.

A tanulmányban részt vevő emberek 60 és 80 év közötti férfiak és nők voltak, akik nagyjából négy évvel korábban szenvedtek el szívrohamot.
A tanulmány eredményeit vasárnap ismertették az Európai Szívgyógyász Társaság stockholmi konferenciáján, és tették közzé a New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat online kiadásában.

Animáció: HáziPatika.com

2010.09.03 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések