Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem véd a szívbetegségektől a B-vitamin

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A B-vitamin készítmények nem akadályozzák meg sem a szívbetegség kialakulását, sem az azáltal okozott halálozást.


Ezzel a megállapítással zárult az a nagyszabású nemzetközi felmérés, melyben nyolc klinikai kutatás eredményeit vetették egybe. A résztvevők összlétszáma 24,210 volt.
A szív-érrendszeri betegségek világszerte a halálozás első számú okait jelentik, ezért nagyon fontos a kialakulásukat elősegítő, illetve gátló tényezők vizsgálata. A B-vitamin pótlást korábban a megelőzés egyik eszközének tartották, mert a B12, a B9 (folsav) és a B6 vitamin csökkenti a homocisztein vérszintjét. Márpedig ennek az aminosavnak a magas szintje összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával.

A vizsgálatban azonban megállapították, hogy nincs tudományos alapja ennek a vélekedésnek, és bár jelenleg is zajlanak vizsgálatok a kérdés eldöntésére, Arturo Martí-Carvajal, a vizsgálat venezuelai vezetője határozottan fogalmaz: "Nincs evidencia arra nézve, hogy a B vitamin csökkentené a szívroham, illetve az agyvérzés előfordulását."

Animáció: HáziPatika.com

2009.10.22 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések