Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem véd a szívbetegségektől a B-vitamin

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A B-vitamin készítmények nem akadályozzák meg sem a szívbetegség kialakulását, sem az azáltal okozott halálozást.


Ezzel a megállapítással zárult az a nagyszabású nemzetközi felmérés, melyben nyolc klinikai kutatás eredményeit vetették egybe. A résztvevők összlétszáma 24,210 volt.
A szív-érrendszeri betegségek világszerte a halálozás első számú okait jelentik, ezért nagyon fontos a kialakulásukat elősegítő, illetve gátló tényezők vizsgálata. A B-vitamin pótlást korábban a megelőzés egyik eszközének tartották, mert a B12, a B9 (folsav) és a B6 vitamin csökkenti a homocisztein vérszintjét. Márpedig ennek az aminosavnak a magas szintje összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával.

A vizsgálatban azonban megállapították, hogy nincs tudományos alapja ennek a vélekedésnek, és bár jelenleg is zajlanak vizsgálatok a kérdés eldöntésére, Arturo Martí-Carvajal, a vizsgálat venezuelai vezetője határozottan fogalmaz: "Nincs evidencia arra nézve, hogy a B vitamin csökkentené a szívroham, illetve az agyvérzés előfordulását."

Animáció: HáziPatika.com

2009.10.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések